Harry Potter och Fenixorden (del 5)

Harry Potter och Fenixorden
Harry Potter och Fenixorden (del 5)

J.K Rowlings femte bok i serien om Harry Potter släpptes 2003 och filmen kom 2007. Den som läst de tidigare böckerna om Harrys äventyr, har säkerligen noterat att böckerna blivit allt längre. Harry Potter och Fenixorden är den längsta boken i serien på hela 1001 sidor! Det gör givetvis att även ljudboken, inläst av skådespelaren Björn Kjellman, är lång. Den bjuder lyssnaren på drygt 33 timmars härlig underhållning.

Stridigheter och problem på Hogwarts

Bok nummer fyra slutade med sorg då Cedric Diggory, en av deltagarna i tävlingen mellan tre trollkarlsskolor, dödades. Harry undkom dock Voldemorts attacker. Nu när det femte året på skolan tar sin början ligger minnet som en våt filt över vännerna. Flera stora förändringar sker på Hogwarts. Trolldomsministern Cornelius Fudge tror inte på ryktena om att Voldemort är tillbaka och en konflikt uppstår mellan honom och rektor Albus Dumbledore. Dumbledore leder Fenixorden, en grupp som försöker få övriga att förstå faran med Voldemort, men de arbetar i motvind. Fudge placerar en hemsk övervakare på skolan, Dolores Umbridge, och hon tycker verkligen inte om Harry!

Harry växer i sin roll att kämpa mot Voldemort

Umbridge bestämmer omedelbart att eleverna inte längre ska undervisas i praktisk magi. Det gör att Harry och hans vänner känner sig maktlösa. Harry, Ron och Hermione skapar då en klubb: Dumbledores armé (D.A), där Harry lär ut svartkonst till de andra eleverna för att de ska kunna skydda sig mot Voldemort. Detta avslöjas för Umbridge, vilket inte bidrar till den frostiga relationen mellan henne och Harry. Eleverna ser dock Harry som en hjälte. Voldemort och Harry har bitvis telepatisk kontakt och Voldemort söker viktig information. Det blir en stor strid där flera personer dödas. Harry är upprörd och anklagar Dumbledore för att ha undanhållit information. Nu får Harry äntligen veta mer om profetian som finns om honom och Voldemort – någon av dem kommer döda den andre!

Ljudbokens betydelse

Ljudboken är ett format som kommit för att stanna. Det är ett bra komplement till läsning och ger access till litteratur på ett nytt sätt.

Lyssna på Harry Potter och Fenixorden som ljudbok

Betyg på bokguiden: