Harry Potter och Fången från Azkaban (del 3)

Harry Potter och Fången från Azkaban
Harry Potter och Fången från Azkaban (del 3)

Det här är den tredje boken i serien om Harry Potter, skriven av J.K Rowling. Boken kom ut 1999 och filmen 2004. Ljudboken är inläst på svenska av skådespelaren Björn Kjellman. Ljudbok kan vara ett viktigt komplement för den som har svårt att läsa eller helt enkelt tycker det är behagligt och roligt att få lyssna till en skicklig berättarröst.

I Harry Potter och Fången från Azkaban anländer Harry till Hogwarts inför sitt tredje skolår finns en oro i luften. Överallt ser Harry varningar om att en fånge på fängelset Azkaban har rymt för att mörda Harry. Fången heter Sirius Black och det finns foton på honom i varenda tidning. På Azkaban används dementorer, ett slags magiska onda varelser, som vakter. De är tre meter höga och sveper omkring som mörka skuggor. De har inget ansikte men ett stort gap och de suger ut en människas lyckliga minnen, tills enbart mörker och elände finns kvar. Eftersom Sirius Black har rymt, kommer dementorer till Hogwarts för att försöka fånga Black. Märkligt nog, är dessa också väldigt intresserade av Harry. Han får lära sig att trollformeln Expecto Patronum kan rädda honom från dementorerna.

När Harry först får höra om Sirius Black blir han rädd. Sedan får han reda på att Black inte är på de ondas sida. Han var bästa vän med Harrys pappa och han är dessutom Harrys gudfar. Black blev satt i fängelse på grund av en konspiration mot honom. Harry får reda på fler och fler saker om den mystiske Black.

Sedan 1986 har vi i Sverige kunnat lyssna på ljudböcker. Då var de i kassettform och lånades oftast via biblioteken. Idag kan alla enkelt lyssna på ljudböcker av alla de slag via mobil eller platta. Den tekniska utvecklingen har gjort litteratur så mycket mer tillgänglig genom ljudboken.

Lyssna på Harry Potter och Fången från Azkaban som ljudbok

Vanliga frågor

🤓 Vem har skrivit Harry Potter och Fången från Azkaban?

Det är J.K. Rowling, som är pseudonym för Joanne 'Jo' Murray som har skrivit alla Harry Potter böcker.

🤔 Vilken del är Harry Potter och Fången från Azkaban?

Harry Potter och Fången från Azkaban är del 3 av 7.

Hur lång är ljudboken?

Ljudboken är 14h 3m (419 sidor).

🤩 Vem är uppläsare och översättare?

Till den svenska versionen är uppläsare Björn Kjellman och översättare är Lena Fries-Gedin.

Betyg på bokguiden: