Harry Potter och De Vises Sten (del 1)

Harry Potter och De Vises Sten
Harry Potter och De Vises Sten (del 1)

J.K Rawlings kända bokserie inleds med Harry Potter och De Vises Sten. Boken gavs ut 1997 och blev snabbt en succé! Idag finns boken översatt till 80 olika språk och har även gjort succé som film. Filmen släpptes år 2001 och har bidragit till att intresset för böckerna inom fantasygenren har ökat. I takt med att ljudboken blivit ett alternativ till att läsa själv, har många lyssnat på De Vises Sten, inläst av skådespelaren Björn Kjellman. Det är en upplevelse att lyssna på Kjellmans mångsidiga röst.

Berättelsen tar sin början

Pojken Harry Potter växer upp hos sina släktingar familjen Dursley. De blev tvingade att ta hand om Harry och han växer upp likt Askungen, oönskad och får göra trista uppgifter i hemmet. När han fyller 11 år händer plötsligt något. Han blir kontaktad av den märklige Hagrid, som avslöjar att Harry är barn till två magiker och att han själv ska bli magiker. Föräldrarna dödades av en ond trollkarl, Voldemort, när de skyddade Harry. Det var egentligen Harry som skulle dödas. Han klarade sig men har ett ärr i pannan i form av en blixt, som en påminnelse från den dagen. Harrys liv förändras nu stort, då han får veta att han ska få börja på Hogwarts, en skola för trollkarlar!

Starten på Hogwarts

På skolan träffar Harry nya vännerna Ron och Hermione. På skolan placeras barnen i olika elevhem och detta bestäms utifrån vad den så kallade sorteringshatten kan känna av när den placerats på en elevs huvud. Harry hamnar i Gryffindor ihop med sina vänner. Därefter tar en hisnande berättelse fart med mystiska källarvalv, professor Snape, professor Quirell, sporten qudditch, och spegeln som avslöjar vad man önskar innersta inne.

Varför Harry Potter och De Vises Sten som ljudbok?

Den bästa gåva en förälder kan ge sitt barn är att läsa mycket för barnet och även tillsammans, när barnet börjar kunna läsa själv. Finns inte den möjligheten är ljudboken en fantastisk möjlighet för att hjälpa barn utveckla sitt intresse för litteratur och att främja den språkliga utvecklingen.

Lyssna på Harry Potter och De Vises Sten som ljudbok

Betyg på bokguiden: