Harry Potter Ljudböcker


Lorem ipsum..

Harry Potter Böcker

Den numera välkända fantasyserien om pojken Harry Potter kan knappast ha undgått någon. Böckerna är skrivna av J.K Rowling och blev snabbt en succé. Den första boken kom ut 1997 och det finns totalt sju böcker, samtliga finns också som ljudbok för den som gärna lyssnar på en spännande historia istället för att läsa den själv.

Lyssna Gratis 2 Veckor

Lyssna/läs på Harry Potter kostnadsfritt i 14 dagar

Bokserien av J.K Rowling om världens mäktigaste trollkarl börjar hos elaka släktingar i London, där Harry växer upp totalt ovetande om sitt magiska öde. När han fyller 11 år avslöjas allt och han får veta att båda hans föräldrar var magiker och att de mördades av den onde trollkarlen Voldemort, som går under namnet "Du-vet-vem" eftersom ingen vågar uttala hans namn högt.

På trollkarlsskolan Hogwarts tillbringar Harry sina kommande skolår tillsammans med vännerna Hermione och Ron som han möter där. Eleverna får lära sig olika typer av magi och de träffar rektor Albus Dumbledore, som blir en mycket nära vän till Harry. Halvjätten Hagrid som sköter om djuren på skolan blir också en kär vän. Medan Harry lär sig mer om magi, och samtidigt förstår mer om sig själv och sin bakgrund, inser att han går ett öde tillmötes som varit förutbestämt sedan han föddes. Han måste stoppa Voldemort från att ta över hela den magiska världen.

De tre vännerna följs åt genom böckerna och utan sina vänner hade Harry inte klarat av sitt stora uppdrag. Tillsammans jagar de Voldemort i bok efter bok samtidigt som Harrys egen magi växer sig allt starkare. Flera viktiga karaktärer i böckerna möter olika öden på grund av kampen mellan det onda och det goda. Genomgående teman i bokserien är vänskap, kärlek, lycka och att hitta sig själv. Harry Potter ljudböcker finns både på svenska och originalspråket engelska. På svenska har skådespelaren Björn Kjellman läst in böckerna och på engelska får man njuta av den karismatiske Stephen Frys fängslande röst.

Visar alla 7 resultat


Harry Potter böcker i rätt ordning

1. Harry Potter och De Vises Sten

Harry Potter och De Vises Sten

Harry Potter och De Vises Sten gavs ut 1997 och blev snabbt en succé. Harry Potter är det föräldralösa barnet som växer upp hos sin kusins otrevliga familj. På 11-årsdagen får han veta att hans föräldrar hade magiska krafter och att han själv ska gå på trollkarlsskolan Hogwarts. Föräldrarna dödades av en ond trollkarl, Voldemort, när de skyddade Harry när han var bebis. Det var egentligen Harry som skulle dödas. Han klarade sig men har ett ärr i pannan i form av en blixt, som en påminnelse från den dagen. Livet blir nu väldigt annorlunda, och mycket bättre - för Harry.

Han möter Ron och Hermione som blir hans bästa vänner på skolan. Livet blir också mycket mer spännande med magi, men samtidigt finns oro för att Voldemort ska återkomma och döda även Harry. Ingen vågar ens säga namnet, utan kallar honom för "Du-vet-vem". Rektor Dumbledore, djurskötaren Hagrid och lärarna på Hogwarts blir viktiga personer i Harrys nya liv.

2. Harry Potter och Hemligheternas Kammare

Harry Potter och Hemligheternas kammare

I bok nummer två (Harry Potter och Hemligheternas Kammare), som kom ut 1988, ska Harry återvända till Hogwarts efter ett sommarlov hemma i sin fosterfamilj, men det är som om någon inte vill att han ska åka dit. Först får han en varning av en besynnerlig varelse, en husalf, om att inte åka. När han ändå försöker göra det missar han, tillsammans med Ron, det magiska tåget som går till Hogwarts och de behöver ta sig dit på annat sätt, vilket är ganska svårt. Väl på skolan upplever Harry att det uppstått en misstänksamhet mot honom själv, där professor Snape, lärare i trolldryck, är högst delaktig då han inte verkar tycka om Harry speciellt mycket.

I trollkarlsvärlden finns renblodiga trollkarlsfamiljer, halvblodiga och sedan vanliga människor, vilka föraktfullt benämns som mugglare. Hemligheternas kammare, långt nere under skolans valv, har öppnats av okänd kraft och "någon" förstenar elever som inte är renblodiga. Harry inser att en del elever tror att det är han som ligger bakom detta! Harry, Hermione och Ron försöker lösa gåtan med Hemlighetens kammare och rentvå Harry. Ligger Voldemort bakom detta?

3. Harry Potter och Fången från Azkaban

Harry Potter och Fången från Azkaban

Harry Potter och Fången från Azkaban kom ut 1999. Tredje året på Hogwarts tar sin början. Trollkarlsvärlden vibrerar av oro! En fruktansvärd fånge har rymt från fängelset Azkaban, en man vid namn Sirius Black. Överallt läser och hör Harry varningar om honom. Dementorer, en sorts ohyggliga spökväsen som suger all lycka ur människor tills de blir galna och dör, vaktar på fängelset. Nu när Black har rymt sänds dementorer till Hogwarts för att leta efter honom. Harry behöver lära sig trollformeln Expecto Patronum som är ett skydd mot dementorer.

Harry och Black får kontakt och Harry får reda på sanningen. Black är inte alls en hemsk människa utan blev lurad så att han hamnade på Azkaban. Han var vän med Harrys föräldrar och han gör allt för att hjälpa Harry i striden mot det onda.

4. Harry Potter och Den Flammande Bägaren

Harry Potter och Den Flammande Bägaren

Bok nummer fyra (Harry Potter och Den Flammande Bägaren) i serien kom ut 2001. Skolåret på Hogwarts tar sin början och eleverna får veta att en trekamp ska hållas mellan tre trollkarlsskolor. Det är ett stort event och Hogwarts är arrangör.

Enbart en elev från varje skola får delta. Harry och hans vänner är för unga för att delta så de bryr sig inte så mycket, men en stor överraskning väntar. För att ha en chans att vara med ska den intresserade skriva sitt namn på en lapp och lägga den i den flammande bägaren, som sedan på magiskt vis väljer ut en av lapparna. Döm om Harrys förvåning när hans namn utses! Det är inte möjligt, men nu blir det ändå så. En äldre elev, Cedric Diggory får också delta, så det blir en annorlunda tävling.

Voldemort finns ständigt närvarande som en otäck tanke, och under trekampen dyker han upp med sitt anhang av onda följeslagare, som kallas dödsätare, och gör tävlingen mycket mer farlig än vad den annars hade varit. Harry ställs inför svåra situationer och klarar endast livet tack vare alla sina vänner och sin magi.

5. Harry Potter och Fenixorden

Harry Potter och Fenixorden

Harry Potter och Fenixorden kom ut 2003 och är den femte i Harry Potter-serien. Den förra boken blev allt mer dramatisk och tyvärr dog en av deltagarna i trekampen, vilket har lagt sordin över Hogwarts. Dessutom har flera förändringar skett, som gör tillvaron mindre trevlig för Harry och hans vänner. Rykten om att Voldemort är tillbaka har spritts men de ansvariga på Trolldomsministeriet tror inte på dem. Rektor Albus Dumbledore försöker övertyga minister Cornelius Fudge, men det hela slutar i konflikt. Fudge bestämmer därför att Trolldomsministeriet behöver en kontrollant på Hogwarts. Dolores Umbrigde kommer till skolan och hon är inte trevlig!

Umbrigde tar beslut som försämrar undervisningen och eleverna känner sig maktlösa. Harry tar då på sig att skapa Dumdledores armé, ett hemligt sällskap där elever undervisas av Harry i försvar mot svartkonst, det lilla han nu kan. Samtidigt finns Fenixorden, en samling vuxna magiker som kämpar för att andra ska förstå att Voldemort är tillbaka. Voldemort och Harry har alltid haft ett telepatiskt band mellan sig. Det värker ibland till i hans blixtformade ärr i pannan, och då kan han och Voldemort känna av varandra, och detta bara ökar.

6. Harry Potter och Halvblodsprinsen

Harry Potter och Halvblodsprinsen

Harry Potter och Halvblodsprinsen var den sjätte boken och kom ut 2009. Nu är det verkligen problem på Hogwarts och ingen kan längre tveka på att Voldemort är tillbaka. När eleverna kommer till skolan på hösten är Hogwarts som en krigszon. Voldemort håller på att bygga upp sin onda armé och Harry har fått veta mer om den profetia som nämndes redan i bok ett: att han och Voldemort kommer mötas i en kamp.

Professor Dumbledore har avslöjat mer för Harry, hur allt hänger samman. Han får också veta att Voldemort har delat upp sin själ i små bitar och placerat dem i olika magiska föremål, horrokruxer/i]. För att verkligen döda Voldemort på riktigt så måste man hitta alla sju delarna och förstöra dem med magi.

Harry, Ron och Hermione ger sig ut på jakt för att hitta de olika föremålen. Några hade de redan i sin ägo, men visste inte hur betydelsefulla föremålen nu skulle komma att bli. Harry hittar en gammal lärobok på skolan, som han ska använda i kursen Försvar mot svartkonst. Boken visar sig otroligt användbar då någon har gjort små noteringar på boksidorna, som förbättrar trollformerna. Benämningen Halvblodsprinsen står i boken och frågan är - vem kan detta vara?

7. Harry Potter och Dödsrelikerna

Harry Potter Dödsrelikerna

Harry Potter och Dödsrelikerna är den sjunde och sista boken i serien. Den kom ut 2007. Nu har det gått så illa att när Harrys sista skolår ska ta sin början, har Voldemort tagit över Trolldomsministeriet och det är farligt att återvända till Hogwarts.

Harry, Ron och Hermione tar sin tillflykt till ett hemligt hus som har tillhört Sirius Blacks familj. De planerar för att ge sig ut och söka efter de sista horrokruxerna. Några mystiska symboler dyker ständigt upp och nu får de äntligen sin förklaring: de är symboler för de tre dödsrelikerna. Dessa magiska ting är viktiga i kampen mot Voldemort. Harry inser också att han på långt håll är släkt med Voldemort.

Snart har vännerna hittat och förstört horrokruxerna men inte alla. Hur ska det gå i den slutliga kampen mellan Harry och Voldemort, mellan gott och ont?

8. Harry Potter och det fördömda barnet

Upload Image...

Det här är egentligen ett manus till en pjäs, men författaren har valt att ge ut det i bokform. Texten är därför precis som ett teatermanus. Den här historien handlar om Harry som vuxen. Pjäsen hade premiär 2016, i London.

Berättelsen handlar om Harry och hans vänner, 19 år efter att de lämnat skolan. Nu har Harry egen familj och arbetar som tjänsteman på Trolldomsministeriet. Han gifte sig med Rons syster Ginny och de har tre barn. Sonen Albus är döpt efter professor Dumbledore, och Lily och James är döpta efter Harrys föräldrar.

När Albus ska börja på Hogwarts stöter han på problem. För det första hamnar han i elevhemmet Slytherin, där de sluga och beräknande barnen oftast hamnar. Alla hade trott han skulle hamna i Gryffindor, precis som Harry. Sedan blir han vän med Scorpius Malfoy, son till Draco Malfoy som var en av Harrys värsta ovänner på Hogwarts. Båda pojkarna blir mobbade på skolan och det är svårt för Albus att känna allas förväntan på honom. Varför är han inte mer lik Harry?

Fantastiska Vidunder och var man hittar dem

Upload Image...

År 2001 skrev J.K Rowling en bok med denna titel, men under namnet Newt Scamander. Boken är en fiktiv lärobok om magiska djur som eleverna använder på Hogwarts. Författaren är magizoolog, en expert på magiska djur. Boken ska innehålla alla de magiska djur som finns i Harry Potters magiska värld. Intäkter från boken har J.K Rowling till större del skänkt till välgörenhet genom organisationen Comic Relief.

År 2016 kom filmen med samma namn, en film inspirerad av boken, men den handlar om Newt Scamander och hans liv, inte om läroboken. Idén om film kom från Warner Bros, och när de presenterade den för J.K Rowling tyckte hon det var en bra idé och hon har skrivit manus. Filmbolaget planerar fem filmer på temat. Den första filmen kom ut 2017 och blev en succé.

Förstautgåva av ”Harry Potter” såldes för 755.000 kronor

Ingen kan ana hur populär en ny bok ska komma att bli, eller hur åtråvärd en förstautgåva kan bli, bara för att det är den första boken som ges ut! Förstautgåvor kan bli rariteter eftersom de sällan trycks i så stor upplaga och därmed kan de öka i värde.

Förstautgåva av De Vises Sten

J.K Rowlings första bok De Vises Sten om trollkarlen Harry Potter kom ut 1997 och första utgåvan trycktes enbart i 500 exemplar. Eftersom boken och sedan hela den fantastiska serien, blev oerhört populär, har mängder med nya böcker tryckts upp. Skillnaden på de senare böckerna och de allra första 500, är att två små stavfel upptäcktes och detta ändrades innan man tryckte upp fler böcker. Därför är förstautgåvan lite speciell och sådant brukar trigga samlare.

Vad såldes boken för?

Den aktuella boken såldes av en anonym säljare under år 2020, och inbringade 66.000 pund, vilket är ungefär 755.000 svenska kronor. Boken såldes genom en auktionsfirma som är mycket nöjda med utfallet. Priset blev högre än de hade hoppats på.

I början av år 2021 såldes ännu en av de 500 böckerna, nu för en summa på dryga 68.000 pund! I svenska pengar är det över 800.000 svenska kronor. Det verkar vara ett stort intresse för J.K Rowlings fina bokserie just nu, och värdet på böckerna verkar öka.

Varför detta intresse för Harry Potter-böckerna?

Det går enbart att spekulera i varför, men en tes är att filmerna gjort att allt fler känner till berättelsen om Harry. En annan tes är att Inom fantasygenren är böckerna om Harry Potter några av de mest älskade böckerna, möjligen efter J.R.R Tolkiens Ringentrilogi, vilket innebär att böckerna har i det närmaste kultstatus för en inbiten fantasyläsare. En tredje tanke är att ju längre tid som går, desto färre av dessa böcker finns kvar och då blir resterande allt mer åtråvärda för samlare.

Hur bra investering är böcker?

Inte vilka böcker som helst är värda så mycket pengar som De Vises Sten. Några tips att hålla sig till för den som vill samla på sig dyrgripar är att hålla utkik efter just förstautgåvor, kända titlar eller författare och gärna äldre böcker som är svåra att få tag på. Under historiens gång har vissa böcker förbjudits i olika länder och exempelvis eldats upp. Sådana böcker kan också vara intressanta att samla på, då det enbart finns ett fåtal kvar.

Vanliga frågor om Harry Potter

Vilken Harry Potter bok är bäst?

Det är en smaksak. Många tycker att den första boken, De Vises Sten är allra bäst, eftersom berättelsen om Harry och hans vänner då är ny. Läsaren upplever den kittlande spänningen när man förstår att det kommer ske många spännande och fantastiska saker ju längre man läser.

Andra tycker väldigt mycket om bok nummer fyra, Den Flammande Bägaren som beskriver både sporten quidditch och den stora trekampen mellan skolorna. En härlig bok för läsaren som gillar både magi och tävlingar!

Vuxna brukar tycker att de tre sista böckerna är bäst. Då de är lite mer 'vuxna' än de första böckerna och beskrivs som mörkare eftersom Voldemort framträder alltmer och Harrys liv är i fara otaliga gånger. Böckerna handlar också mycket om det psykologiska inom Harry, vilket kanske tilltalar de något äldre läsarna.

Var kan jag lyssna på Harry Potter gratis?

De flesta sajter med betaltjänster för ljudböcker erbjuder gratisveckor om man registrera sig, oftast utan krav att behöva fortsätta efter det. Det brukar också gå att låna ljudböcker gratis online via ditt bibliotek.

Finns Harry Potter ljudbok på engelska?

Ja, alla Harry Potter ljudböcker finns även på engelska. De är inlästa av Stephen Fry.

Varför är Harry Potter så bra?

Berättelsen bygger på klassiska ingredienser i genren fantasy, som magiska djur, magi, troll, alfer, en protagonist och en antagonist - kampen mellan gott och ont! J.K Rowling har skrivit en fängslande och detaljerad historia som ingen kan vara oberörd inför. Böckerna passar också både för barn och vuxna, vilket har bidragit till populariteten.

Vad handlar Harry Potter om?

Bokserien handlar om pojken Harry som på sin 11-årsdag plötsligt får veta att han kommer från en trollkarlssläkt och att han ska få gå på trollkarlsskolan Hogwarts. Hans väg är utstakad och han måste besegra den onde trollkarlen Voldemort, som dessutom dödade Harrys föräldrar. Lyckas han inte, kommer Voldemort ta över hela världen! Han har god hjälp av sina bästa vänner Ron och Hermione samt flera av skolans lärare och andra som vill att det goda ska segra.

Harry Potter på svenska eller engelska?

Många fantasyfans anser att man ska läsa/lyssna på på originalspråket engelska. Att höra ljudboken med Stephen Frys röst är fantastiskt. Han är rent av magisk själv, vad gäller att läsa på ett varierat sätt som skapar dramatik på rätt ställen. Samtidigt är det givetvis viktigt att läsare som inte är så bra på engelska får tillgång till böckerna på svenska.

Böckerna finns som bekant översatta, men finns också inlästa på svenska, då av skådespelaren Björn Kjellman, som är minst lika bra som Stephen Fry.

De yngre läsarna börjar troligen med de svenska böckerna, men om fantastyintresset växer, är det många ungdomar som övergår till att läsa på engelska så fort de behärskar språket tillräckligt väl. Engelska ses som fantasygenrens 'hem' och många tycker att läsupplevelsen blir större på originalspråket.

När skrevs Harry Potter?

Bokserien skrev mellan år 1997 och 2007.

Karaktärer i Harry Potter du bör känna till

Berättelsen om Harry Potter innehåller så otroligt många olika karaktärer att det kan vara svårt att hålla ordning på dem. Här är en lista på 10 av de viktigaste karaktärerna, de som till största delen driver historien framåt.

Harry Potter

Upload Image...

Den 11-årige Harry bor i London hos sin kusins familj, familjen Dursley. De är otrevliga mot Harry och tycker inte alls om honom. Han är väldigt ensam och olycklig. Plötsligt får han besök av Hagrid, en märklig person med yvigt skägg. Hagrid berättar att Harry kommer från en trollkarlssläkt och att han ska gå på trollkarlsskolan Hogwarts. Efter den dagen är inget sig likt längre.

Harry åker till Hogwarts och får veta att hans föräldrar dödades av en ond trollkarl vid namn Voldemort. Han får lära sig om trolldrycker, förvandlings-trollformler och mycket mer. Han får äntligen riktiga vänner. Harry utvecklas från en osäker pojke till en modig och omtänksam person.

Voldemort

Upload Image...

Den onde antagonisten i serien om Harry Potter. Voldemort syns inte till först men han är närvarande i allas medvetande ändå. Ingen vågar ens säga hans namn av rädsla för att han då ska känna av det och komma närmare. Man kallar honom "Du-vet-vem", utom Harry, som inte känner till historien. Voldemort är den som dödade Harrys föräldrar när han var bebis och det var Voldemort som gav Harry det blixtformade ärret han har i panna.

Under berättelsens gång får vi veta mer om kopplingen mellan de två, bland annat att de ibland verkar kunna läsa varandras tankar eller se vad den andre ser. En profetia säger att någon av dem kommer dö i en strid och den som vinner, kommer styra världen, vilket är Voldemorts mål.

Hermione Granger

Upload Image...

Hermione är en av Harrys bästa vänner på Hogwarts. Hermione är en supertalang inom magi trots att hon har mugglarföräldrar (dvs helt vanliga människor utan någon som helst magisk talang).

Hermione är smart, logisk, en riktig plugghäst och hjälper Harry och Ron att lösa svårigheter i alla sju böckerna. Hon är den av de tre som är mest driftig och aldrig ger upp, även om de andra två hänger med sina huvuden och inte har några lösningar.

Ron Weasley

Upload Image...

Ron är också en av Harrys bästa vänner på Hogwarts. De två, tillsammans med Hermione, är den trio som har huvudrollerna i alla böckerna. Ron kommer från en äkta trollkarlsfamilj och alla hans syskon har gått på Hogwarts. Hans pappa arbetar på trolldomsministeriet.

Ron har lite dåligt självförtroende för att det gått så bra karriärmässigt för hans äldre bröder, men han utvecklas och tror mer på sig själv ju längre berättelsen går.

Rons familjs blir också lite av en fosterfamilj för Harry. Han har alltid saknat en stor, härlig familj där man känner trygghet och en självklart tillhörighet.

Draco Malfoy

Upload Image...

Draco är son till en fullblodstrollkarl, Lucius Malfoy (en anhängare till Voldemort), och hamnar i elevhemmet Slytherin. Där hamnar de sluga eleverna, fullblodsmagiker som inte tycker att andra ska få gå på skolan.

Dracos familj är också av uppfattningen att enbart fullblodstrollkarlar ska få gå på Hogwarts. Draco är dryg och otrevlig mot Harry, men även mot Ron och Hermione. Han är ständigt avundsjuk på Harrys popularitet på skolan och att så många verkar tycka att Harry är "märkvärdig".

Vid flera tillfällen försöker han sabotera för Harry så att det ska se ut som om Harry gjort något fel, eller brutit mot skolans regler.

Albertus Dumbledore

Upload Image...

Dumbledore är rektor på Hogwarts och den som placerade bebisen Harry hos sina släktingar Dursley, när föräldrarna dödats av Voldemort. Harry behövde skyddas från trollkarlsvärlden och Dumbledore valde Dursleys för att de inte alls hade något med magi att göra.

Dumbledore kände till profetian som förutspådde att Harry skulle strida mot Voldemort i framtiden och därför behövde han skyddas. Dumbledores egen släkthistoria avslöjas i de senare böckerna. Dumbledore är en av nyckelpersonerna runt Harry Potter.

Minerva McGonagall

Upload Image...

McGonagall är professor på Hogwarts och undervisar i förvandlingskonst. Hon blir en av de viktigaste lärarna för Harry. Hon är under en period utsedd till rektor, efter Dumbledore.

McGonagall är en mycket klok person och föreståndare för Gryffindor, elevhemmet där både Harry, Ron och Hermione blir placerade, och hon och Harry har flera viktiga samtal.

En av McGonagalls magiska egenskaper är att hon är en animagus, dvs att hon kan förvandla sig till ett djur.

Severus Snape

Upload Image...

Snape undervisar i trolldrycker och är föreståndare för elevhemmet Slytherin. Han glider omkring i svarta kläder och dyker upp på oväntade ställen. Han är mycket intresserad av svartkonst, vilket är farligt och eleverna ska inte befatta sig med det området.

Snape är dryg, otrevlig och verkar inte alls gilla Harry Potter. Många tror att Snape står på de ondas sida. Han är bland annat en (dödsätareI, vilket innebär att han är en följare till Voldemort.

Under seriens gång får man reda på kopplingen mellan Snape och Harrys föräldrar, samt att Dumbledore och Snape samarbetar. Kanske har vi fått fel uppfattning om den onde Snape?

Sirius Black

Upload Image...

När Harry först får höra talas om Sirius Black tror han att denne är en hemsk, ond galning som rymt från fängelset. Senare visar det sig att Black var god vän med Harrys föräldrar och att han till och med är Harrys gudfar. Black kommer från en fullblodsfamilj och han blev osams med sina föräldrar när han placerades i Gryffindor och inte Slytherin, när han vara elev på Hogwarts.

Black kommer nu till Hogwarts för att hjälpa Harry i kampen mot Voldemort och de onda krafter som växer sig allt starkare runt Harry. Black har, liksom McGonagall, förmågan att förvandla sig till ett djur. Men Black är i fara och Harry också.

Dobby

Upload Image...

De onda trollkarlsfamiljerna har husalfer, i princip är de slavar. Dessa små varelser tvingas sköta om alla sysslor utan lön och de behandlas ofta ganska illa.

Dobby är husalfen som försöker varna Harry från att åka till Hogwarts i början av bok nummer två: Hemlighetens kammare.

Senare hjälper Harry Dobby att bli fri från trollkarlssläkten Malfoy, och därmed får Harry den mest hängivna vän man kan ha. Dobby spelar en viktig roll senare i berättelsen.

Elevhemmen på Hogwarts

Elever som ska gå på magikerskolan Hogwarts blir placerade i ett av de fyra elevhem som finns på skolan. Harry Potter är som bekant boende i Gryffindors elevhem och det är sorteringshatten som avgör var elevernas ska bo under sina år på Hogwarts.

Besluten tar sorteringshatten efter att ha placerats på varje barns huvud och känt av barnets personlighet. Det är med andra ord ganska avgörande vilka egenskaper varje barn har, och som hatten känner av. De fyra magiker som grundade Hogwarts har gett namn åt varsitt elevhem.

Gryffindor

Gryffindor

Elevhemmet Gryffindor är grundat av Godric Gryffindor, som också var den ursprunglige ägaren till sorteringshatten. Trollkarlsbyn Godric's Hollow är också namngiven efter honom.

Elevhemmets färger är guld och rött, vilket syns på dess vapensköld som har röd bakgrund, guldfärgad ram och ett stort lejon avbildat mitt på skölden. Eld förknippas med Gryffindor.

Eleverna i Gryffindor är modiga, smått äventyrliga, beslutsamma och har en känsla för ridderlighet. En nack del kan vara att de inte alltid tänker efter innan de ger sig in ett farligt äventyr. Flera av bokseriens viktigaste karaktärer har tillhört just detta elevhem: Harry förstås, men även hans vänner Hermione, Ronald, rektor Dumledore, Sirius Black, Hagrid och inte minst, Harrys båda föräldrar.

När Harry går på skolan är Minerva McGonagall elevhemmets ledare. Hon är lärare i transfiguration, vilket innebär att kunna förvandla formen på objekt och till och med människor och är ett av de svårare ämnen som går att studera på Hogwarts. McGonagall blir senare även tillfälligt förordnad rektor, när Dumbledore försvinner från skolan.

Hufflepuff

Elevhemmet Hufflepuff är grundat av Helga Hufflepuff, en omtänksam och snäll person.

Elevhemmets färger är gult och svart, vilket syns på dess vapensköld som har gul bakgrund, svart ram och en grävling avbildad mitt på skölden. Jord förknippas med Hufflepuff.

Hufflepuffelever är jordnära, pålitliga, ärliga och är inte rädda för lite hårt arbete. De har en stark moral och det är det elevhem där det funnits minst antal onda häxor eller trollkarlar. En del anser att eleverna i Hufflepuff inte skulle vara lika intelligenta som övriga elever men det är en felaktig slutsats. Det är snarare så att de inte skryter om sina framgångar.

När Harry går på skolan är Pomona Sprout elevhemmets ledare. Hon undervisar i örtlära.

Ravenclaw

Ravenclaw

Elevhemmet Ravenclaw är grundat av Rowena Ravenclaw. Hon var känd som den mest briljanta häxan under sin livstid. Hennes dotter Helena, blev senare spöket som finns i elevhemmet, The Grey Lady.

Elevhemmets färger är blått och brons, vilket syns på dess vapensköld som har blå bakgrund, ram i brons och en stor örn avbildad mitt på skölden. Luft förknippas med Ravenclaw.

Ravenclawelever sägs vara mycket klartänkta och kvicka i sinnet, intelligenta, precis som Rowena Ravenclaw.

När Harry går på skolan är Filius Flitwick elevhemmets ledare. Han är en mästare på "charms", dvs trollformler. Flitwick är halvt människa, halvt svartalf. Svartalfer sägs vara en sorts småvuxna troll som har sin egen magi, ofta på den mörka sidan. De kan utöva magi utan att använda trollstav och är listiga.

Slytherin

Slytherin

Elevhemmet Slytherin är grundat av Salazar Slytherin. Slytherin var den ende av de fyra grundarna som ansåg att enbart renblodiga barn från trollkarlsfamiljer skulle få gå på Hogwarts. Han tyckte inte att halvblod eller rena mugglarbarn skulle få komma till skolan.Troligen var han en ond trollkarl. Slytherin var också släkt med Voldemort. Efter gräl om vilka elever som skulle få tillträde, lämnade så småningom Slytherin Hogwarts, men elevhemmet finns kvar.

Elevhemmets färger är grönt och silver, vilket syns på dess vapensköld som har grön bakgrund, silverram och en stor orm avbildad mitt på skölden. vatten förknippas med Slytherin.

Slytherinelever sägs vara sluga, listiga och ambitiösa. De går inte alltid att lita på då de ser till sin egen vinning före att hjälpa andra. Detta märks i böckerna på bland annat Draco Malfoy som ständigt är elak mot Harry, troligen avundsjuk.

När Harry går på skolan är Severus Snape elevhemmets ledare. Han undervisar i trolldryckskunskap. Under berättelsens gång får man veta kopplingen mellan Snape och Harrys föräldrar.

10 Otroliga Fakta om Harry Potter

  1. Författaren J.K Rowling erbjöds en roll i första filmen men tackade nej då hon inte tycker att hon alls kan skådespela.
  2. Daniel Radcliffe hade en stuntman, David Holmes, som utförde de mer farliga scenerna i filmerna. Tyvärr skadade han sig allvarligt i den sjunde filmen.
  3. Harry Potter bär som bekant glasögon och Radcliffe slet ut 160 par under filminspelningarna.
  4. Professor Dumbledore spelas av Richard Harris i de två första filmerna. Tyvärr avled han sedan och rollen övertogs av Michael Gambon.
  5. Hermiones föräldrar är tandläkare.
  6. Harry kan tala med ormar. Det är en ovanlig egenskap som ärvs, den går inte att lära sig.
  7. 2:a maj är internationella Harry Potter-dagen. Över hela världen firar fans detta datum, då den sista striden utspelades.
  8. Harrys ärr i pannan har blixtform för att författaren tyckte att det såg cool ut.
  9. Harrys uggla Hedvig är av rasen fjälluggla.
  10. Robert Pattinson, som spelade Cedric Diggory och dog i trekampen i Den flammande bägaren blev efter Harry Potter världskänd för sin roll som vampyr i Twiligt-serien.

Betyg på guiden: