Harry Potter Ljudböcker


Lorem ipsum..

Harry Potter Böcker

Den numera välkända fantasyserien om pojken Harry Potter kan knappast ha undgått någon. Böckerna är skrivna av J.K Rowling och blev snabbt en succé. Den första boken kom ut 1997 och det finns totalt sju böcker, samtliga finns också som ljudbok för den som gärna lyssnar på en spännande historia istället för att läsa den själv.

Lyssna Gratis 2 Veckor

Lyssna/läs på Harry Potter kostnadsfritt i 14 dagar

Bokserien av J.K Rowling om världens mäktigaste trollkarl börjar hos elaka släktingar i London, där Harry växer upp totalt ovetande om sitt magiska öde. När han fyller 11 år avslöjas allt och han får veta att båda hans föräldrar var magiker och att de mördades av den onde trollkarlen Voldemort, som går under namnet "Du-vet-vem" eftersom ingen vågar uttala hans namn högt.

På trollkarlsskolan Hogwarts tillbringar Harry sina kommande skolår tillsammans med vännerna Hermione och Ron som han möter där. Eleverna får lära sig olika typer av magi och de träffar rektor Albus Dumbledore, som blir en mycket nära vän till Harry. Halvjätten Hagrid som sköter om djuren på skolan blir också en kär vän. Medan Harry lär sig mer om magi, och samtidigt förstår mer om sig själv och sin bakgrund, inser att han går ett öde tillmötes som varit förutbestämt sedan han föddes. Han måste stoppa Voldemort från att ta över hela den magiska världen.

De tre vännerna följs åt genom böckerna och utan sina vänner hade Harry inte klarat av sitt stora uppdrag. Tillsammans jagar de Voldemort i bok efter bok samtidigt som Harrys egen magi växer sig allt starkare. Flera viktiga karaktärer i böckerna möter olika öden på grund av kampen mellan det onda och det goda. Genomgående teman i bokserien är vänskap, kärlek, lycka och att hitta sig själv. Harry Potter ljudböcker finns både på svenska och originalspråket engelska. På svenska har skådespelaren Björn Kjellman läst in böckerna och på engelska får man njuta av den karismatiske Stephen Frys fängslande röst.

Visar alla 7 resultat


Harry Potter böcker i rätt ordning

1. Harry Potter och De Vises Sten

Harry Potter och De Vises Sten

Förstautgåva av ”Harry Potter” såldes för 755.000 kronor

Ingen kan ana hur populär en ny bok ska komma att bli, eller hur åtråvärd en förstautgåva kan bli, bara för att det är den första boken som ges ut! Förstautgåvor kan bli rariteter eftersom de sällan trycks i så stor upplaga och därmed kan de öka i värde.

Förstautgåva av De Vises Sten

J.K Rowlings första bok De Vises Sten om trollkarlen Harry Potter kom ut 1997 och första utgåvan trycktes enbart i 500 exemplar. Eftersom boken och sedan hela den fantastiska serien, blev oerhört populär, har mängder med nya böcker tryckts upp. Skillnaden på de senare böckerna och de allra första 500, är att två små stavfel upptäcktes och detta ändrades innan man tryckte upp fler böcker. Därför är förstautgåvan lite speciell och sådant brukar trigga samlare.

Vad såldes boken för?

Den aktuella boken såldes av en anonym säljare under år 2020, och inbringade 66.000 pund, vilket är ungefär 755.000 svenska kronor. Boken såldes genom en auktionsfirma som är mycket nöjda med utfallet. Priset blev högre än de hade hoppats på.

I början av år 2021 såldes ännu en av de 500 böckerna, nu för en summa på dryga 68.000 pund! I svenska pengar är det över 800.000 svenska kronor. Det verkar vara ett stort intresse för J.K Rowlings fina bokserie just nu, och värdet på böckerna verkar öka.

Varför detta intresse för Harry Potter-böckerna?

Det går enbart att spekulera i varför, men en tes är att filmerna gjort att allt fler känner till berättelsen om Harry. En annan tes är att Inom fantasygenren är böckerna om Harry Potter några av de mest älskade böckerna, möjligen efter J.R.R Tolkiens Ringentrilogi, vilket innebär att böckerna har i det närmaste kultstatus för en inbiten fantasyläsare. En tredje tanke är att ju längre tid som går, desto färre av dessa böcker finns kvar och då blir resterande allt mer åtråvärda för samlare.

Hur bra investering är böcker?

Inte vilka böcker som helst är värda så mycket pengar som De Vises Sten. Några tips att hålla sig till för den som vill samla på sig dyrgripar är att hålla utkik efter just förstautgåvor, kända titlar eller författare och gärna äldre böcker som är svåra att få tag på. Under historiens gång har vissa böcker förbjudits i olika länder och exempelvis eldats upp. Sådana böcker kan också vara intressanta att samla på, då det enbart finns ett fåtal kvar.

Vanliga frågor om Harry Potter

Vilken Harry Potter bok är bäst?

Det är en smaksak. Många tycker att den första boken, De Vises Sten är allra bäst, eftersom berättelsen om Harry och hans vänner då är ny. Läsaren upplever den kittlande spänningen när man förstår att det kommer ske många spännande och fantastiska saker ju längre man läser.

Andra tycker väldigt mycket om bok nummer fyra, Den Flammande Bägaren som beskriver både sporten quidditch och den stora trekampen mellan skolorna. En härlig bok för läsaren som gillar både magi och tävlingar!

Vuxna brukar tycker att de tre sista böckerna är bäst. Då de är lite mer 'vuxna' än de första böckerna och beskrivs som mörkare eftersom Voldemort framträder alltmer och Harrys liv är i fara otaliga gånger. Böckerna handlar också mycket om det psykologiska inom Harry, vilket kanske tilltalar de något äldre läsarna.

Var kan jag lyssna på Harry Potter gratis?

De flesta sajter med betaltjänster för ljudböcker erbjuder gratisveckor om man registrera sig, oftast utan krav att behöva fortsätta efter det. Det brukar också gå att låna ljudböcker gratis online via ditt bibliotek.

Finns Harry Potter ljudbok på engelska?

Ja, alla Harry Potter ljudböcker finns även på engelska. De är inlästa av Stephen Fry.

Varför är Harry Potter så bra?

Berättelsen bygger på klassiska ingredienser i genren fantasy, som magiska djur, magi, troll, alfer, en protagonist och en antagonist - kampen mellan gott och ont! J.K Rowling har skrivit en fängslande och detaljerad historia som ingen kan vara oberörd inför. Böckerna passar också både för barn och vuxna, vilket har bidragit till populariteten.

Vad handlar Harry Potter om?

Bokserien handlar om pojken Harry som på sin 11-årsdag plötsligt får veta att han kommer från en trollkarlssläkt och att han ska få gå på trollkarlsskolan Hogwarts. Hans väg är utstakad och han måste besegra den onde trollkarlen Voldemort, som dessutom dödade Harrys föräldrar. Lyckas han inte, kommer Voldemort ta över hela världen! Han har god hjälp av sina bästa vänner Ron och Hermione samt flera av skolans lärare och andra som vill att det goda ska segra.

Harry Potter på svenska eller engelska?

Många fantasyfans anser att man ska läsa/lyssna på på originalspråket engelska. Att höra ljudboken med Stephen Frys röst är fantastiskt. Han är rent av magisk själv, vad gäller att läsa på ett varierat sätt som skapar dramatik på rätt ställen. Samtidigt är det givetvis viktigt att läsare som inte är så bra på engelska får tillgång till böckerna på svenska.

Böckerna finns som bekant översatta, men finns också inlästa på svenska, då av skådespelaren Björn Kjellman, som är minst lika bra som Stephen Fry.

De yngre läsarna börjar troligen med de svenska böckerna, men om fantastyintresset växer, är det många ungdomar som övergår till att läsa på engelska så fort de behärskar språket tillräckligt väl. Engelska ses som fantasygenrens 'hem' och många tycker att läsupplevelsen blir större på originalspråket.

När skrevs Harry Potter?

Bokserien skrev mellan år 1997 och 2007.

Elevhemmen på Hogwarts

Elever som ska gå på magikerskolan Hogwarts blir placerade i ett av de fyra elevhem som finns på skolan. Harry Potter är som bekant boende i Gryffindors elevhem och det är sorteringshatten som avgör var elevernas ska bo under sina år på Hogwarts.

Besluten tar sorteringshatten efter att ha placerats på varje barns huvud och känt av barnets personlighet. Det är med andra ord ganska avgörande vilka egenskaper varje barn har, och som hatten känner av. De fyra magiker som grundade Hogwarts har gett namn åt varsitt elevhem.

Gryffindor

Gryffindor

Elevhemmet Gryffindor är grundat av Godric Gryffindor, som också var den ursprunglige ägaren till sorteringshatten. Trollkarlsbyn Godric's Hollow är också namngiven efter honom.

Elevhemmets färger är guld och rött, vilket syns på dess vapensköld som har röd bakgrund, guldfärgad ram och ett stort lejon avbildat mitt på skölden. Eld förknippas med Gryffindor.

Eleverna i Gryffindor är modiga, smått äventyrliga, beslutsamma och har en känsla för ridderlighet. En nack del kan vara att de inte alltid tänker efter innan de ger sig in ett farligt äventyr. Flera av bokseriens viktigaste karaktärer har tillhört just detta elevhem: Harry förstås, men även hans vänner Hermione, Ronald, rektor Dumledore, Sirius Black, Hagrid och inte minst, Harrys båda föräldrar.

När Harry går på skolan är Minerva McGonagall elevhemmets ledare. Hon är lärare i transfiguration, vilket innebär att kunna förvandla formen på objekt och till och med människor och är ett av de svårare ämnen som går att studera på Hogwarts. McGonagall blir senare även tillfälligt förordnad rektor, när Dumbledore försvinner från skolan.

Hufflepuff

Elevhemmet Hufflepuff är grundat av Helga Hufflepuff, en omtänksam och snäll person.

Elevhemmets färger är gult och svart, vilket syns på dess vapensköld som har gul bakgrund, svart ram och en grävling avbildad mitt på skölden. Jord förknippas med Hufflepuff.

Hufflepuffelever är jordnära, pålitliga, ärliga och är inte rädda för lite hårt arbete. De har en stark moral och det är det elevhem där det funnits minst antal onda häxor eller trollkarlar. En del anser att eleverna i Hufflepuff inte skulle vara lika intelligenta som övriga elever men det är en felaktig slutsats. Det är snarare så att de inte skryter om sina framgångar.

När Harry går på skolan är Pomona Sprout elevhemmets ledare. Hon undervisar i örtlära.

Ravenclaw

Ravenclaw

Elevhemmet Ravenclaw är grundat av Rowena Ravenclaw. Hon var känd som den mest briljanta häxan under sin livstid. Hennes dotter Helena, blev senare spöket som finns i elevhemmet, The Grey Lady.

Elevhemmets färger är blått och brons, vilket syns på dess vapensköld som har blå bakgrund, ram i brons och en stor örn avbildad mitt på skölden. Luft förknippas med Ravenclaw.

Ravenclawelever sägs vara mycket klartänkta och kvicka i sinnet, intelligenta, precis som Rowena Ravenclaw.

När Harry går på skolan är Filius Flitwick elevhemmets ledare. Han är en mästare på "charms", dvs trollformler. Flitwick är halvt människa, halvt svartalf. Svartalfer sägs vara en sorts småvuxna troll som har sin egen magi, ofta på den mörka sidan. De kan utöva magi utan att använda trollstav och är listiga.

Slytherin

Slytherin

Elevhemmet Slytherin är grundat av Salazar Slytherin. Slytherin var den ende av de fyra grundarna som ansåg att enbart renblodiga barn från trollkarlsfamiljer skulle få gå på Hogwarts. Han tyckte inte att halvblod eller rena mugglarbarn skulle få komma till skolan.Troligen var han en ond trollkarl. Slytherin var också släkt med Voldemort. Efter gräl om vilka elever som skulle få tillträde, lämnade så småningom Slytherin Hogwarts, men elevhemmet finns kvar.

Elevhemmets färger är grönt och silver, vilket syns på dess vapensköld som har grön bakgrund, silverram och en stor orm avbildad mitt på skölden. vatten förknippas med Slytherin.

Slytherinelever sägs vara sluga, listiga och ambitiösa. De går inte alltid att lita på då de ser till sin egen vinning före att hjälpa andra. Detta märks i böckerna på bland annat Draco Malfoy som ständigt är elak mot Harry, troligen avundsjuk.

När Harry går på skolan är Severus Snape elevhemmets ledare. Han undervisar i trolldryckskunskap. Under berättelsens gång får man veta kopplingen mellan Snape och Harrys föräldrar.

Betyg på guiden: