J.K. Rowling

Författaren J.K Rowlings liv är nästan som en saga. Hennes förnamn är Joanne och hon stod i det närmaste på ruinens brant när hon skrev om Harry Potter. Hon hade bott i Portugal och där mött sin man och de fick en dotter 1993, men äktenskapet tog slut och hon återvände till England med sin enbart tre månader gamla bebis.

De flyttade tillfälligt in hos Joannes mamma. Joanne hade inget arbete men valde att slutföra manuset till den första Harry Potterboken, för hon trodde inte att det skulle bli färdigt annars. Hon drömde om att tjäna egna pengar - och det skulle hon komma att göra!

Lyssna Gratis 2 Veckor

Lyssna på J.K Rowlings böcker kostnadsfritt

Förutom de sju böckerna om Harry Potter har Rowling skrivit en bok om tiden före Harry Potter. Den heter Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Boken har även blivit filmatiserad, vilken blev en bejublad succé, precis som Harry Potterfilmerna. Hon har också skrivit Quidditch genom tiderna, som förstås handlar om den berömda sporten från Hogwarts.

Rowling skriver ibland även under pseudonymen Robert Galbraith, då med fokus på vuxenböcker. Harry Potterböckerna finns alla som ljudböcker, och alla har också blivit filmade. I kölvattnet av framgångarna har dessvärre också problem dykt upp. Några författare har härmat efter Harry Potter så mycket att det i domstol dömts vara plagiat och både Rowling själv, hennes förlag och Time Warner, som står bakom filmerna, bevakar ständigt upphovsrätten till sina verk.

Joanne gifte sig 2001 med Neil Michael Murray och de har en son och en dotter. Hon har bidragit stort till välgörenhet med flera miljoner hittills, bland annat till organisationerna Comic Relief och Book Aid International. Hon är ordförande i organisationen One Parent Families.
Under 2020 blev hon anklagad för transfobi, då hon hade twittrat något som tolkades som att hon såg ner på transpersoner. Hon har förklarat att så inte är fallet men hon har fortsatt anklagats för detta, bland annat av hbtq-organisationer.

Visar alla 7 resultat