Noel och den magiska önskelistan

img_1150-1

Allting började den där dagen på bussen, på väg hem från skolan. En mystisk uteliggare med guldtand trängde sig ner bredvid mig. När han hade gått av hittade jag en skrynklig papperslapp på sätet. Det stod: Noel: Önskelista på den. Det var faktiskt lite kusligt, för Noel heter ju jag. Och det var bara början på allt märkligt som hände den där vintern i femman.

Noel är ensam. Han blir alltid över. Han förstår inte varför han inte passar in. För han ser helt vanlig ut. Hans nya dunjacka är blå och blank, och nästan likadan som Tims (som alla tjejer är kära i). Det är något annat, något som inte syns. En gång hörde han sin fröken säga till en annan att han är ”lillgammal”, och det verkar inte vara något bra.

I nästan en hel termin har Noel gått i den nya klassen. Eftersom han inte får vara med stannar han inne på rasterna och läser. Alla ord han vill spara på skriver han ned i en röd anteckningsbok. Noel kan jättemånga ord!

Det finns mer som är jobbigt. Noels mamma har åkt till Afrika för att arbeta för Läkare utan gränser, och han och hans pappa har flyttat till en ny lägenhet på Kungsholmen. De har inte sagt något till Noel, men han har hört dem bråka och det blir ett sätt för dem att prova bo isär.

Noel önskar att många saker ska bli bättre. ”En vän” är det första han skriver på önskelistan. Precis då ringer det på dörren. Där står Silke, med glitterögon och pepparkaksdoft, och behöver låna toaletten. Silke blir den finaste vän Noel kan tänka sig.

Noel fortsätter att önska; att han ska få en ny lärare, att mamma ska komma hem och att pappa ska sluta låtsas som att det är bra mellan mamma och honom. Men det visar sig snart att varje önskan som slår in också får en obehaglig konsekvens…

Noel och den magiska önskelistan är en varm men allvarlig berättelse som verkligen berör. Mycket är sorgligt, men det blir bättre. Kanske kan Noel komma med hopp till alla som känner sig ensamma? Boken handlar om många svåra saker, men är ändå enkel. Janina Kastevik skriver precis som jag gillar, med en egen ton, varsam med språket och inget onödigt.

imageJanina har tidigare skrivit Slottet av is. Om två systrar, Minna och Lo, och föräldrar som är frånvarande eller för arga. Minna hittar en hemlig hissknapp, som leder henne till en annan värld, Undrien. Där finns en grym härskare, som Undriens befolkning vill ha Minnas hjälp att besegra. Ett uppdrag som är både skrämmande och farligt.

Nu i efterhand tänker jag på att både Noel och Minna måste ta ett ansvar, som de inte skulle behöva om deras vuxna fungerade. De är så modiga! Det blir sorgligt och mäktigt på samma gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s