Jägerfeld är kung! 

Caroline, Maria och jag har läst Jenny Jägerfelds nya bok Brorsan är kung! Ikväll chattade vi om den.

Pernilla: Brorsan är kung! – gillade ni den?

Caroline: Jag gillade skarpt!

Maria: Verkligen! Jag gillade speciellt att den berörde ett ämne som få barnböcker gjort – könsidentitet.

C: Jag med. Och då handlade det ju ändå inte riktigt om det. Det vet en ju inte om en bara hittar boken på hyllan.

P: Jag blev så glad när jag läste den! För den som inte vet – vad handlar den om?

M: Och så tyckte jag verkligen om att läsa om Malmö, staden jag bor i. Det märks att Jägerfeld gjort en hel del research.

Boken handlar om Måns som kommer till Malmö över några veckor på sommarlovet för hans mamma har fått ett jobb. Väl i Malmö går det mesta fel när han en dag träffar på en knasig tatuerad typ på innergården.

C: Jag gillade också beskrivningarna av Malmö.

Han är tatuerad över hela kroppen fast han är ett barn, och han pratar riktigt skumt den där.

Mekill. Hehe.

P: Eller Mikkel 🙂

M: Sen är det ju en annan händelse som gör att Måns relation med sin pappa skaver lite grann. Hur mycket ska vi avslöja?

P: Inte för mycket, eller hur?

C: Men pappan har haft svårt att acceptera Måns för den han är.

M: Så kan en säga.

P: Och han är kvar i Stockholm.

M: Och att Måns får en chans att visa vem han verkligen är när han är i Malmö., långt bort från sitt vanliga jag.

P: Det är så skönt!

M: Jag tyckte mycket om Måns barnvakt också, vad hette hon?

P: Nora

M: Hon upprepar allt hon säger fyra gånger och jag fick en så himla tydlig bild av henne. Och hur skönt tonårsaktig hon är.

C: Just det! Ja, det finns många komiska inslag. Jag håller med om Nora.

Gillar att Måns inte har några problem kring sin identitet. Men det är tydligt att det är andra som har det.

M: Vem ska läsa boken då?

P: Kanske måste man vara runt 10, 11 och uppåt i alla fall?

Alla som vill läsa en skön bok om kompisar.

M: Ja, det tror jag. Och alla föräldrar borde VERKLIGEN läsa den här.

C: Jag tyckte mycket om den och tror den kan passa måååånga. Grejen att den tar upp könsidentitet är ju egentligen bara en liten del och det är väl det som är så smart. Den handlar väl kanske främst om vänskap? Och identitet?

M: Vill så mycket att den ska bli Augustprisnominerad, vad tror ni om chanserna?

Absolut – vänskap och identitet!

C: Oooh. Svårt att säga, men det hade varit nåt!

Tycker förresten väldigt bra om omslaget också! Med Malmösymboler.

M:  Boken är ju såå rolig. Skrattade flera gånger högt på bussen.

C: Den är ju väldigt skojig med sina komiska situationer.

P: Mm, jag kände mig bubblig.C: Det är väl det som gör den lättillgänglig.

Bubblig. Bra ord!

M: Och sorgsen också, när Måns träffar sin pappa till slut igen.

Ok. Finns det nåt vi inte gillar?

P: Hm, inte gillar… Tror inte det faktiskt. Eller vad tycker ni?

M: Helt okritiskt gillade jag den tokmycket!

C: Jag undrade ju stundtals, främst i början, om kidsen verkligen pratar så som det beskrivs i boken. Kände mig lite skeptisk, men kom över det ganska fort.

M: Tänkte inte så mycket på det.

P: Jag gillar överhuvudtaget språket i boken också. Måste bara säga det. Det känns som om Jenny tänkt på vartenda ord.

C:Det man kan fundera på är ju när det ska komma en bok med en huvudkaraktär som är transperson, där också författaren har transerfarenhet.

(förutom George) 🙂

M: Verkligen. Det här är ju Jägerfelds första bok i Hcg-träsket, men det är hon välkommen att fortsätta skriva i.

C: Absolut! Och en förstår ju av slutsidorna att hon har tagit hjälp av experter på olika områden.

P: Men om man gillar Brorsan kan man ju fortsätta med Skarven som jag har skrivit om, och George då.

TÄVLING!
Ta chansen att vinna ett eget exemplar av Brorsan är kung! Raben & Sjögren låter oss lotta ut 2 böcker bland er som delar med er av ert bästa lästips inför Läslovet vecka 44. Tipsa i kommentarerna under detta inlägg senast onsdag 26 oktober, så drar vi vinnarna dagen därpå.

 1. Malin

  Det efterfrågas en bok där författaren själv är en transperson, och den boken kom faktiskt redan förra året.
  När jag skrev boken Det är jag som är Mickan! gjorde jag det tillsammans med Vanessa Lopez, som är en transkvinna. Det är jag som är Mickan! är den första kapitelbok som skrivits i Sverige för barn och ungdom där huvudpersonen är en transperson, och som dessutom berör många ämnen som vi alla kan känna igen oss i: Vänskap, mobbing, orättvisa lärare och förälskelse… Nu i år verkar det kommit ut några fler böcker med transtema, det är ju positivt. Det är jag som är Mickan är förresten nominerad till Barnradions bokpris i år : ))
  /Malin Nilsson, författare

  • Pernilla

   Tack för din kommentar, Malin! Och grattis till nomineringen! 🙂 Helt riktigt finns Det är jag som är Mickan! som jag känner till, men tydligen ändå inte helt. Jag kommer att läsa den! (Jag brukar försöka läsa alla som är nominerade till Barnradions bokpris, men i år har jag ett par stycken kvar.)

 2. Ping: Vinn Brorsan är kung! | Bokfreak
 3. Lotta

  Jag tipsar gärna om en läskig bok att läsa nu när höstmörkret är kompakt, vinden viner och regnet smattrar mot rutorna. Petrus Dahlins Kurragömma är en riktigt spännande och kuslig bok. Den handlar om Astrid som under hennes och mammans semester får stanna ensam i huset de hyrt för att manmman måste jobba (det är kriiis!). Astrid är bara 13 år, ensam på en ny plats, i ett nytt hus, i ett nytt land. På nätterna drömmer hon mardrömmar och på dagarna försöker hon ta det lugnt, tänka och prata med lokalbefolkningen – det går inte så bra för de pratar nästan bara spanska. Men så dyker några barn upp och vill leka… Så spännande bok att man ibland inte kan slita sig från sidorna!

  • Pernilla

   Grattis Lotta – du är en av vinnarna! Skicka ett mail med din adress till pernilla@bokfreak.se, så lägger jag Brorsan är kung! på postlådan på direkten!

   Tack för lästipset också! Jag håller med, Kurragömma är verkligen en bok att rysa till.,.

 4. Ping: Hohoo! | Bokfreak
 5. Ping: En önskelista | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s