Mina BUFF-favoriter och The Sandwolf

Förrförra veckan var jag ju på BUFF och jag vill sammanfatta det här lite för er. Jag gillar denna filmfestival! Så viktigt med barn- och ungdomsfokus och det känns som de som väljer ut filmerna verkligen gör det med stor medvetenhet. De 109 filmerna som visades i år var skapade i 45 olika länder och 48 procent av filmerna var gjorda av en kvinnlig regissör. Nice. Mina favoritfilmer detta år var Flocken och Learn by Heart.

Flocken

Flocken är väldigt jobbig att se, men den är också väldigt bra. Filmen är baserad på olika liknade händelser som inträffat i Sverige. Händelser där en tjej blir våldtagen (ofta i skolan) av någon hon känner och när hon anmäler honom är det hon (inte han!) som blir utfryst i samhället de bor i. I Flocken är det Jennifer som våldtas, hennes vänner slutar hänga med henne och säger att de ”inte tycker hon beter sig som en som våldtagits”. Det är inte bara Jennifer som utsätts utan hela hennes familj blir utfryst. För mig är ljuspunkten i historien att Jennifer trots allt som händer är stark och vägrar att ge sig, eller ser det som att det är hennes eget fel. Hur dåligt hon än mår av situationen går hon inte med på att hon ”får skylla sig själv”. Förutom att filmen belyser ett obehagligt problem som våldtäkt och skuldbeläggning av offret, så tar den också upp detta med att tillhöra en grupp, vad vissa är beredda att göra för att inte bli uteslutna från en grupp, eller en flock som det också kan kallas… Den funkar bra för dig som är 13 år eller äldre.

learn-by-heart

Learn by Heart är också en sån film som tar upp ett riktigt, riktigt jobbigt ämne men den är ändå ljus och peppig. Det behövs ju ibland, lite solsken och fina slut. Filmen utspelar sig i utkanten av Paris och handlar om Adama som bor med sin mamma. Hon jobbar på ett osäkert arbete på nätterna, de har lite pengar och han får klara sig mycket själv. En dag kommer en kille på hans skola fram till honom och visar att han hittat en stor bit hasch, de beslutar sig för att försöka sälja knarket och så plötsligt är Adama indragen i farliga knarkaffärer, som han inte vet om han kommer kunna ta sig ur. Den är sorglig och läskig, men har även härliga inslag som hemliga övernattningar på skolan och en superrolig scen där Adama betalar en okänd man att spela hans pappa inför rektorn. 🙂 Det finns en lärare som verkligen ser och tror på Adama och sånt är så fint och viktigt. Se den, passar alla från 10 år.

Sen var jag på ett seminarium som hette Work in progress,  där det pratades om kommande barn- och ungdomsfilmer. Bland annat berättade några filmmakare om sitt arbete med att göra Sandvargen (den kommer heta The Sandwolf) till en animerad film! Spännande, men det kommer att ta minst två år innan den är klar (tyvärr). Skaparna bakom filmatiseringen av Rum 213 var där också. De berättade att det var ett barn som hade tipsat dem om Rum 213, de hade läst boken och bara känt att den här måste vi filma! Det avslöjades också att de har hittat på lite nya saker som inte är med i boken och att den förhoppningsvis kommer ha premiär på sportlovet 2017.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s