Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 i syfte att uppmärksamma jämställdhet och kvinnors situation. Varför inte göra det genom att läsa en bok? Här kommer några tips på böcker kring temat som utkommit sedan förra årets 8:e mars.

Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby kom i oktober. Titeln har samma namn som det konto författaren skapade på sociala medier, i syfte att uppmärksamma den sexism och rasism som svarta kvinnor möter i Sverige idag. I boken finns många av dessa berättelser samlade men också nyskrivna texter av olika personer.

Jag kan inte nog trycka på hur viktig den här boken är, för igenkänning, för uppmärksammande och spridning av svarta kvinnors upplevelser. Oavsett bakgrund, erfarenheter och identitet bör du läsa den här boken och tipsa alla du känner, men den passar nog bäst för unga (och äldre) vuxna. (Psst! För dig som bor i närheten av Malmö och Lund kommer Fanna snart och besöker stadsbiblioteken. Den  21/3 är hon i Lund och den 31/3 i Malmö.)

Rummet av Camila Astorga Díaz, Mireya Echeverría Quezada, Valerie Kyeyune Backström och Judith Kilos kom i september. Även denna bok startade i ett annat medium, nämligen bloggen Rummet som (enligt hemsidan http://www.rummets.se) är ”en plattform för samtal, diskussion och analys för feminister och antirasister som rasifieras”.

I boken bjuds det på både nyskrivna texter, diskussioner och olika trådar från sidan. Likt Svart kvinna är även detta en bok jag tycker att alla borde läsa. Roligt, peppigt och viktigt för unga (och äldre) vuxna.

Feminism pågår av Elin Lindell och Sassa Buregren kom i januari och riktar sig till 9-12-åringar. Det gjorde mig särskilt glad! Boken ger en bra introduktion till begreppet feminism och tar upp en bredd av aspekter som exempelvis historia, rösträtt, olika feministiska inriktningar och olika kvinnoförtryck. Med i boken finns även citat från barn själva som uppmärksammat orättvisor och förklarar varför de definierar sig som feminister.

Det är ju en rejäl uppgift att skriva en lättbegriplig bok om ett ämne som det finns så mycket att säga om. Vissa saker faller lite kort men det jag saknar mest är ett bredare perspektiv, t.ex. gällande representation. Författarna ger exempel efter exempel på vita, västerländska kvinnor och det känns väldigt synd att det inte blir mer varierat. Som källkritisk bibliotekarie saknar jag också referenser! Tycker ändå mycket om initiativet och boken har många goda poänger. Det finns alldeles för få böcker om ämnet som riktar sig till mellanåldern. (Till boken finns även en lärarhandledning med tillhörande arbetsuppgifter, som går att ladda ner via förlagets hemsida.)

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie kom i november och skickades ut till alla som går i 2:an på gymnasiet. Även detta ett mycket bra initiativ som Karin har skrivit om tidigare här på Bokfreak. Läs om det här.

En lättillgänglig och nätt bok som beskriver erfarenheter och lägger fram argument på ett tydligt sätt.

Och nu: Upp till kamp!

En kommentar

  1. Ping: Författardagen i Hässleholm | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s