Om att stjäla en hund

brottstraffhuI mars kommer Charlotte Hage ut med en ny bok. Den heter Brott och straff – om att stjäla en hund och handlar om Rosa som bestämmer sig för att just stjäla en hund. Men varför är den stora frågan? Rosa bor med sin familj och känner sig minst sagt bortglömd. Det är sommarlov och hennes bästa kompis Ditte är på semester i Portugal, mamman jobbar alltid (även när hon är hemma och det är sommar), pappan tränar lika mycket som mamman jobbar och storasyster tillbringar all sin tid i stallet. Inte ens dit får Rosa följa med.

Rosa bestämmer sig för att ge dem en läxa, en gång för alla. Hon packar ner lite kläder och mat i en rygga och beger sig iväg till ett ödehus som hon och Ditte hittat i skogen. På vägen går hon förbi affären och där får hon syn på Krut, favorithunden, fastbunden i väntan på sin matte. Rosa tvekar inte en sekund. Hon lossar på Kruts koppel och han följer glad i hågen med Rosa på äventyr. Även om äventyr ibland kan kännas mer spännande och roliga i fantasin än i verkligheten. För vad ger man en hund att dricka när en bara har med sig en flaska läsk en varm sommardag? Vilka är det som har lämnat ett meddelande på fönstret i ödehuset? Och hur mörkt kan mörkret kännas när en inte hittar vare sig ficklampan eller tändstickorna?

Det här är en bok för mellanåldern om hur ensamhet kan äta upp en inifrån, om längtan efter sin familj och vilka konsekvenser ett hastigt beslut kan leda till. I boken får en också reda på mer om hur det fungerar med brott och straff och hur en rättegång går till (även om det bara är en som Rosa bestämmer sig för att hålla hemma med sin familj).

Jag gillar det här och känner igen en del från Pia Perssons handbok i överlevnad (som kom ut på Kabusa 2014). Känslan av att vara annorlunda, att inte tillhöra, som så många barn och unga kan känna igen sig i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s