Hej 2016!

2016! Ja! Nytt år och nya böcker! Här är de böcker jag mest ser framemot att läsa av allt det nya som ges ut under våren.

29692556_O_1Efter att läst Mats Strandbergs Färjan (så bra, läs!) så blir jag så nyfiken på hans nya monster-spännings-serie för barn mellan 6-9 år. Första delen heter Monstret i natten, den kommer ut i april och har så snygga illustrationer av Sofia Falkenhem. Så här beskrivs den på förlagets hemsida:

Spännande, roligt och lagom läskigt, med cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. En berättelse om monster och människor, om att inte passa in, och om att hitta sin egen flock.

Jag tycker att Mats Strandberg är fantastiskt bra på att skapa karaktärer som känns på riktigt, går emot tråkiga normer, är mångbottnade samt väldigt sympatiska. Jag förtutsätter att detta även är fallet i Monstret i natten. Och spännande och roliga serier för barn i 6-9-års åldern behövs det alltid nya av.

9187879166Något som jag ser som mycket positivt inom utgivningen av barn- och ungdomsböcker är att det senaste tiden kommit böcker som på olika sätt handlar om transpersoner. Jag tänker på Det är jag som är Mickan!, Iggy 4-ever och Jag är Jazz. I maj kommer nu också ungdomsboken Om jag var din tjej av Meredith Russo. Den handlar om Amanda som har haft en tuff barndom full av mobbing och självförakt. Amanda har tidigare hetat Andrew. Efter att hon genomgått en könskorrigering flyttar hon från sin gamla stad till en ny och kan där starta ett nytt liv. Hon får vänner och känner sig lyckligare än hon någon sin kunnat göra tidigare, hon t.o.m. blir kär i en person. Men med denna fina närhet till personer kommer också en rädsla kring hur de skulle reagera om de får ta del av hennes historia…

9789127143906Gudarna är Elin Culleds debutbok och den kommer ut i januari. Detta verkar vara något så fantastisk som en ”feministisk-ungdoms -sci-fi”. Jag får inte helt grepp om vad den handlar om, mer än att jag får lite svaga Foxfire vibbar. Alltså ”vänner i grupp som hämnas på hemska snubbar”-vibbar.

BTJ omdöme står det bland annat detta:

Boken är bitvis oerhört rolig, bitvis så surrealistisk som bara verkligheten kan vara och bitvis nästan outhärdligt sorglig. Naturligtvis är den också ett fantastiskt diskussionsunderlag./…/ Mycket läsvärd för både tonåringar och vuxna.

 

atn1024_Omslag-Vi_ses_i_mörkret2013 debuterade David Wiberg med boken Dagboksanteckningar från ett källarhål, som Handlar om 16-åriga Linnea (läs den!). Här skriver Maria om pjäsen som boken bygger på. I mars kommer David Wiberg ut med en ny bok Vi ses i mörkret där vi återigen får träffa Linnea som nu har blivit 18 år. Den handlar om det första riktiga seriösa förhållandet och när kärleken blir så stor och viktig att den nästa överskuggar allt. På gott och ont. Jag måste läsa! 

Sen så kommer ju uppföljaren till fantastiska Jag En (Every day) ut på svenska i april. 

Sist men inte minst vill jag bara påminna om att anteckna den 19 februari i almanackan, då har äntligen filmatiseringen av Pojkarna premiär. OMG. Kolla trailern här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s