Augustpriset till När hundarna kommer

212581761_8d01308c-da15-4fa4-bebf-19522c530c94

Ingen är gladare än Bokfreak när vi hör att Jessica Schiefauers När hundarna kommer får årets Augustpris.  Vi tyckte så mycket om den. Läs gärna vad Karin tyckte om den.

Jag kan ändå inte låta bli att tycka lite synd om alla böcker för yngre barn som aldrig har en chans att vinna när böcker med mer text på något sätt ändå lättare kan få priset.

Så jag gick in och tittade på lite statistik. Sedan 1992 då augustpriset i barn- och ungdomsbokkategorin kom med har priset gått
4 gånger till en bilderbok
1 gång till en kapitelbok (Hcf)
3 gånger till en kapitelbok (Hcg)
3 gånger till en faktabok
och sist men inte minst 12 gånger (!) till en ungdomsbok. En serieroman eller tecknad serie har överhuvudtaget inte fått priset. Så. Kommer det ut så många fler ungdomsböcker än bilderböcker under ett år?

Enligt Svenska barnboksinstitutets Bokprovning 2014 kom det året 2014 ut 422 bilderböcker på svenska, 124 ungdomsböcker. Kapitelböckerna var 213 och böckerna för mellanåldern var också fler än ungdomsböckerna, 135 stycken.

Så vad är det som gör att en ungdomsbok har mycket större chans att vinna priset än en bilderbok/tecknad serie/serieroman om det är någon ungdomsbok nominerad?

Jag tycker det är mycket intressant vad det är som avgör. Hade gärna varit en liten lus på en jurymedlems huvud. För jag har läst alla de nominerade böckerna och alla berörde de mig på olika sätt. Hur avgörs en boks värde? Frågor? Tankar? Idéer? Vad tycker ni? Kommentera gärna! Jag har inga svar på detta inlägg, bara fler frågor 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s