Den blomstertid nu kommer

den-blomstertid-nu-kommerJag läste Marie-Chantal Longs Den blomstertid nu kommer i somras, men glömde skriva om den då. I tisdags tipsade jag några sexor om den, och flera blev sugna på att läsa. Med all rätt! Marie-Chantal Long är en av de bästa författarna på att skriva nervigt spännande (Ally Kennen-stil). Dessutom är boken aktuell som en av de nominerade till Barnens Romanpris (på onsdag får vi förresten veta vem som vinner).

Den blomstertid nu kommer börjar dagen innan sommarlovet. Fred, 14 år, skippar skolavslutningen för att hänga på Tarzan och Wahid. De behöver pengar av olika anledningar alla tre och Tarzan har en skitbra plan, de ska råna mataffären i närheten av var de bor. Men något går fel och allt börjar med att de krockar bilen de flydde från affären i. Tarzan är skadad och sitter fast, men uppmanar Fred och Wahid att sticka. Vilket de gör. De springer och springer genom skogen. Tills de kommer upp på vägen på andra sidan. Där får de se en bil som stannat, föraren står och kissar i vägkanten, och killarna hoppar in och kör iväg.

Plötsligt hör de något från baksätet. En liten flicka som verkar rädd frågar försiktigt var hennes pappa är. Både Wahid och Fred får panik. Fred kommer direkt att tänka på sin egen lillasyster Frida, som flickan i bilen ser ut att vara ungefär lika gammal som. Wahid är desperat och tänker att de kan begära en lösensumma för henne, han vill att de gömmer henne någonstans. Plötsligt befinner sig Fred mitt uppe i en mardröm.

Boken tar upp starka känslor; rädsla, sorg och lojalitet, och vad de får oss att göra. Och när allt är över, och fast man inte menade det, hur lever man då med skulden för vad man gjorde? Marie-Chantal gör det så himla bra!

  1. Ping: Barnens romanpris : Grattis Long! | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s