Om censuren av Kort kjol

9789129679823_200Ni har väl inte missat debatten som blossat upp kring Christina Wahldéns bok Kort kjol. Den fick sin början när Hammarö kommun valde att plocka bort den från åttondeklassarnas undervisning efter påtryckningar av föräldrar. De sas att detta inte var en bok som ”lämpar sig för barn” (läs mer här). Christina Wahldén skriver även bra om det på sin blogg.

Jag tycker dessa typer av beslut är obehagliga av flera olika anledningar. Inte minst blir detta en fråga om vill vi ha ett samhälle där böcker censureras?

Jag är barnbibliotekarie och utgår alltid ifrån att vad än barn och unga läser så spelar det ingen som helst roll, bara de läser! Jag vet inte vad min omgivning tyckte om att jag slukade allt av Virginia Andrews som barn, men de gjorde mig till en lustläsare. Tänk om någon förbjudit mig att läsa dessa ”tjocka små-snuskiga böcker”. Antagligen hade jag inte varit bibliotekarie idag.

Christina Wahldéns böcker är viktiga, de är lättlästa och tar upp ämnen som fångar och berör ungdomar. Dessutom lyser ofta hennes långa erfarenhet som kriminalreporter igenom i texterna. Detta är inte böcker där hon vältrar sig i utsatthet, utan invävt i historierna finns samhällskritik och tips på hur en kan få hjälp eller agera om en hamnar i en sådan situation.

Jag är övertygad om att ett sätt att minska våldtäkterna i vårt samhälle är att diskutera problematiken i skolan med hjälp av exempelvis texter som Kort kjol.

Det som en kan se som en bra grej med att Hammarö kommun tog ett dumt beslut är att detta ämne tas upp i media och diskuteras! Och så att förlaget Rabén & Sjögren valt att visa vad de tycker i frågan genom att låta Kort kjol ligga som kostnadsfri e-bok på deras hemsida under två veckor. Ladda ner den här!

Så mina tips till Hammarö kommun och alla andra är; ladda ner Kort kjol och vill ni ha en lite mer uppdaterad historia om samma ämne, läs Christian Wahldéns bok Villig!

 1. Helene

  Hej
  Som en av föräldrarna på Hammarö vill jag förtydliga en sak: När vi föräldrar fick kännedom om boken så mailade vi läraren om vad syftet var med att våra barn skulle läsa boken, samt efterfrågade hur uppföljningen av boken skulle ske? Detta fick vi tyvärr inget svar på förrän efter nästan två veckor. Vi efterfrågade om elevvårdsteamet var medvetna om att barnen läste om ett så stort och viktigt ämne men fick inget svar. Vi kontaktade psykologer och pratade med barnmorskor och kuratorer som samstämmigt berättade att barn utan sexuell erfarenhet inte skall läsa en så oerhört detaljerad text som berörs i boken, detta kan skapa bilder i huvudet och ge en stor rädsla inför att gå in i relationer. Att det är viktigt att prata om våldtäkter har vi aldrig ifrågasatt, men sättet som skolan gjorde det på kändes inte rätt då eleverna på 13-14år har olika mognadsgrad. Tyvärr har debatten i media bara haft fokus på förlaget, författarna och boken och INGEN har tagit upp hur ett barn reagerar på en sådan detaljerad text om våldtäkt.

  • Karin

   Hej Helene! Tack för din kommentar! Fint att ni verkar vara så engagerade föräldrar och tråkigt att höra att det varit svårt att få återkoppling från skolan. Jag tänker väl framförallt att idag då barn så lätt kan få ta del av alla olika typer av bilder/texter och information på nätet (utan en pedagog eller en vuxen tillhand) så är det extra viktigt att jobba med vissa typer av texter, som just är skrivna för dom. Men i ert fall verkar det ju som att ni verkligen är kompetenta att ta upp denna problematik på annat sätt. Ha det fint!

 2. Pingback: Författardagen i Hässleholm | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s