När hundarna kommer

9789163880353

Den här sommaren
älskar
två unga människor varandra
bortom sans och vett.
Den här sommaren
misshandlas
en ung pojke till döds
vid en stilla insjö.

Dessa få rader från bokens baksida sammanfattar handlingen väldigt bra. De två som blir förälskade är Ester och Isak. De råkar träffas på en fest en natt nere vid insjön. Denna lilla mörka sjö som stilla ligger i utkanten av samhället är också den en viktig karaktär i den här berättelse. Vid denna sjö händer det fina saker men också väldigt hemska.

Samtidigt som Ester och Isak är helt inne i sin nya kärlek så börjar Isaks lillebror umgås med ett gäng nynazister.

Och så händer det ofattbara, en pojke som gått i Esters, Isaks och Antons skola misshandlas till döds nere vid sjön. Händelsen påverkar deras liv på olika sätt, och inget är sig längre likt.

Jag kan inte sluta läsa När hundarna kommer. Det är något med Jessica Schiefauers språk som bara fångar mig och gör att det bara flyter på. Trots det är detta en tuff bok att läsa, det gör ont i hjärtat av så många olika anledningar.

Jessica Schiefauer är så bra på att skriva om kärlek som gör ont och som man inte kan eller vill ta sig ut ur fast man kanske verkligen borde. Något som också är en del av hennes böcker Om du var jag och Pojkarna.

För mig handlar boken om att älska och hur det kan bli när man älskar någon som har gjort något väldigt hemskt. Något av det viktigaste för mig, som När hundarna kommer tar upp, är Esters totala uppoffring av sig själv, hur hon ger och ger till Isak och hans familj. Ett beteende som är så fint, men även gör att hon nästan inte har något av sig själv kvar till slut.

Så läs denna bok, den är fantastisk!

 1. Maria

  Jag tycker också att den var grymt bra! Nästa Augustpris månne? Det jag gillade med den var att en fick ansikten och känslor till förövarens familj. På löpsedlar pumpas nyheter ut om både offer och gärningsmän, och tänker man på familjerna som blir drabbade är det oftast offrens familj som man tänker på. Men med den här boken fick iallafall jag många fler tankar kring hur många som är berörda av ett brott och då även i synnerhet familjen till den som gjort ett brott. Så fruktansvärt utpekande och känslokallt det blir.

  • Karin

   Ja, du hade helt rätt med Augustpris-känslan Maria 🙂 får se om den vinner. Ja, håller verkligen med dig. Tänk så många som drabbas av dessa typer av händelser.

 2. Pingback: Augustpriset till När hundarna kommer | Bokfreak
 3. Pingback: Pernillas nyårskarameller | Bokfreak
 4. Pingback: Otäcka vatten… | Bokfreak
 5. Pingback: När hundarna kommer i lättläst version | Bokfreak
 6. Pingback: Vi tänker på Göteborg och viktiga böcker | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s