Två nya av två Saror

jag-vill-inte-mota-varlden-i-tararsomeld

Jag har läst två böcker av två svenska ”nya” ungdomsförfattare med samma tema : kärlek. Och specifikt kärlek mellan tjejer.

Jag vill inte möta världen i tårar av Sara Wikman läste jag framförallt för att kuratorn på vår skola kände författaren och tyckte att jag verkligen borde läsa den. Det jag framförallt har med mig är tiden som den utspelas. Det är 90-tal och jag fick stora flashbacks till min egen tonårstid och ganska galna bo-på-landet-festa-galenskaper. Det är mycket fylla och hångel och kärlek på många sätt, men det som skildras i boken är framförallt en tjejs resa genom en mängd svårigheter tillsammans med sin kompis som till slut blir mer än en kompis.  Och JAG gillar ju böcker med tidstypiska drag. Jag vet bara inte om det är böcker som tilltalar ungdomarna idag.

Den andra boken är mera nutid. Som eld av Sara Lövestam är en bok som skildrar hur två tjejer med världsskilda uppväxter och villkor under några veckor på sommarlovet träffas på en ö i Stockholms skärgård. Det blir lite Romeo och Julia-känsla men framförallt är det en underbar skildring av en första förälskelse. Den är smart och välskriven.

Det jag funderar mycket på är att utgivningen av böcker som skildrar kärlek mellan tjejer är ganska konstant. Jag kan lätt komma på rätt många titlar att rekommendera. Men när det gäller skildringen av kärlek mellan killar är det ganska svårt för mig att komma på titlar som känns helt självklara. Och jag tänker också mycket på hur tjejer generellt gärna läser allt jag rekommenderar. De som vill läsa om kärlek slukar glatt alla slags kärleksskildringar, medan killarna som uttalat vill läsa böcker som handlar om kärlek är en handfull (på min skola). Och det finns så få titlar om kärlek mellan killar (eller vilken kärlek som helst mellan människor som inte är hetero). Jag tycker inte om att generalisera, och jag vill inte dra slutsatser utan att ha några konkreta bevis, men min uppfattning är att utgivningen inte uppmuntrar killarnas val av kärleksböcker alls på samma sätt som tjejers.

Vad jag vill ha sagt med detta långa inlägg? Att det finns fler författare som skriver ungdomsböcker med kärlek mellan tjejer, än det finns böcker som handlar om kärlek mellan killar. Och det. Det är kanske det största problemet. För om det inte finns böcker om det, hur sjutton ska jag kunna få killarna att ens välja eller känna sin inkluderade? Tackar gudarna för David Levithan som skriver om kärlek mellan killar som inte ens behöver vara problematisk.

Har ni några supertitlar att rekommendera mig blir jag vansinnigt glad om ni kommenterar detta inlägg.

  1. Pingback: Skarven | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s