Den sovande och sländan

den-sovande-och-slandanNeil Gaiman är en författare som skriver många böcker (och olika slags). Det är en del som släppts på svenska som jag inte gillat särskilt på sistone. Den sovande och sländan (som nyss släppts på svenska) tillhör inte en av dem. Boken leker med våra kopplingar till en välkänd sagovärld. Gaiman har tagit Törnrosasagan, kastat in den i en påse med ännu mer magi, mörker, oväntade karaktärer, otroliga illustrationer av Chris Riddell, svingat sitt magiska trollspö av bokstäver och plockat ut en fantastiskt historia som jag bara vill läsa om och om igen.

Törnrosahistorien finns där. En flicka sover i ett slott sedan 80 år tillbaka. Nu har sömnen börjat sprida sig över världen och om ingen hindrar sömnen kommer den ta alla människor till sömnens (zombie)rike. Men en ung drottning somnar inte. Hon är liksom vaccinerad (och för att inte avslöja för mycket kan ni kanske tänka er vem hon är?). Hon tar på sig uppdraget att rädda flickan i slottet och beger sig iväg tillsammans med en trupp ur sitt garde, tre dvärgar. Men allt är inte riktigt som det verkar i slottet.

En fantastisk bok att läsa högt från årskurs 4-5 och koppla till sagovärlden de känner till och ställa sig frågan -Hur mycket får en författare förändra? Om jag ska rekommendera en julklapp i år så är det den här boken. Den passar till alla åldrar och illustrationerna är rent av magiska.

  1. Ping: Den sovande och sländan av Neil Gaiman - C.R.M. Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s