Var är Audrey?

Var är Audrey? är Sophie Kinsellas första ungdomsbok. Sophie är tidigare känd för sin storsäljande Shopaholic-serie, som min lillasyster har tjatat på mig att jag ska läsa. Vilket jag ännu inte gjort, kanske för att chic lit inte är min favoritgenre helt enkelt?

Audrey Turner är 14 år, och har inte gått i skolan sedan februari, eftersom det hände en grej där. En inte jättebra grej, som jag egentligen aldrig får veta några detaljer kring, men som gjorde att Audrey hamnade på sjukhus och nu helst inte går utanför hemmet. Audrey lider av social fobi, generaliserat ångestsyndrom och depressiva perioder.

Episoder. Som om depression var en komediserie med en massa roliga skämt. Eller en samlingsbox fullspäckad med cliffhangers. Den enda cliffhangern i mitt liv är ‘Kommer jag någonsin att bli kvitt den här skiten?’ Det blir rätt enformigt, tro mig.”

Boken handlar om Audrey och hennes kamp mot sin ”idiotiska” hjärna. Hon vill verkligen bli frisk, bli sig själv igen! Till sin hjälp har hon ett par svarta solglasögon (ögonkontakt är jobbigt), en envis psykolog, en helt galen familj och en kille med ett leende som en apelsinklyfta.

Här passar jag på med en spoiler-varning! Ni som inte vill veta för mycket, hoppa till det näst sista stycket NU!

Av sin psykolog, Dr. Sarah, får Audrey i uppdrag att göra en film. ”Min rofyllda och kärleksfulla familj” visar en mycket kärleksfull, men allt annat än rofylld familj. En stor del av handlingen upptas av ”kriget” mellan Audreys mamma och Audreys storebror Frank. Frank spelar gärna datorspel, och allra helst Land of Conquerors (LOC) som han drömmer om att vinna internationella mästerskap i. Deras mamma har nyss läst om dataspelsberoende i Daily Mail, och vill nu begränsa sonens spelande. Mamman rasar och inga av Franks försök till motargument når fram. Men som den tonåring han är tar han det ganska coolt. Alltså, det här är så fnissigt roligt!

Det är också här killen med ett leende som en apelsinklyfta kommer in. Linus är kompis med Frank och de spelar i samma LOC-lag. Audrey känner till honom, och minns honom särskilt från en pjäs han spelade huvudrollen i. När Linus är hemma hos Frank försöker han prata med Audrey. Till en början får hon panik, men när lillebror Felix (världens gulligaste) kommer med ett ”fickpapper” från Linus som sitter i lekrummet kan hon inte låta bli att svara med ett nytt. Meningar på papper blir tå mot tå-kontakt som blir kaffe på Starbucks som blir roliga utmaningar och så fortsätter det. Linus och Audreys historia är lite John Greensk, och jag supergillar den!

Var är Audrey! överraskade mig. Jag gillar mycket i boken! Det finns ett driv och humorn är härligt ironisk. Linus och Audreys historia är söt. Familjen, som också består av en pappa som gärna surfar på bilsidor, är varm och omtänksam om än det går till överdrift ibland. Jag gillar också att psykisk ohälsa är ett ämne som tas upp. Det är ändå inte särskilt vanligt, i alla fall inte i en bok av den här typen. Men det är ju vanligt! Det finns klart en risk att ämnet bagatelliseras. Jag tror till exempel inte att någon som inte har erfarenhet av panikångest riktigt kan förstå hur svårt och jobbigt det är genom att läsa om Audrey. Och visst spelar det roll vilka människor du har omkring sig, men det är främst du själv som kan få dig att må bättre, ingen kille du blivit kär i. Mycket är förenklat, men Audreys önskan och tvivel om att bli frisk, att få slippa de spratt hjärnan spelar henne, de tror jag väldigt många kan känna igen sig i.

Det här inlägget är en del i B. Wahlstöms bloggstafett. Igår bloggade Fantastiska berättelser om den och imorgon är det Bokmys tur. Tack  för boken, B. Wahlströms!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s