Ringar på svart vatten

2007 fick Gull Åkeringar-pa-svart-vattenrblom Maria Gripe-priset. Och i den nya boken Ringar på svart vatten hänger Gripe-känslan hela tiden över en som läsare.

Boken handlar om Ben, som är en femtonårig kille som precis slutat nian. Han älskar att vara i naturen och blir mycket nöjd när hans pappa berättar att de ska hyra ett hus mitt i ingenstans.

Jag var först tveksam till upplägget. Det här med mystiska hus mitt i ingenstans med en berättelse som utspelar sig under sommarlovet. Jo, det har jag läst några gånger (t.ex. Barnkolonin, Flickan på tavlan, Röda spår). Men Gull Åkerblom har en annan historia. Hon gör Ben till en komplex huvudperson med en känsla av att inte höra till, han känner sig som en bortbyting och i sitt sökande efter konsten har han hittat en hemkänsla i John Bauers konstnärskap och framförallt i målningen Tuvstarr.

I Bens liv har också Alba Lundin alltid funnits. Den populäraste, mest självklara och superbegåvade tjej man kan tänka sig. När sommarlovet drar igång kommer Alba in i hans liv på det mest oväntade sätt och och hon har en stark koppling till huset som Bens familj hyr. Det är en gåta som måste lösas och Ben är den enda som kan hjälpa henne. Men vill han?

Det här är en bok som fångar mig direkt. Det är inte en ny mystiskhusbok, utan en historia med flera trådar. Dels Bens historia där fokus är hans känsla av att inte höra till, dels Albas som innebär ett sökande efter sina rötter. Jag gillar att den är skriven för ungdomar i det äldre spannet och Gull Åkerblom (jag säger som min lillebror sa till vår mormor när han åt hennes köttbullar ”tänk att du som är så gammal kan göra så goda köttbullar”), tänk att du som är så ”gammal” kan skriva så mitt i prick. Jag gillar att du inte skriver allt. Jag gillar boken som tusan.

En kommentar

  1. Ping: Ringar på svart vatten | Old Adult Reads Young Adult

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s