Du är ett geni

du är ett geniJag kände mig ärligt talat inte jättesugen på att läsa Du är ett geni när jag såg den men började ändå och så blev jag fast efter första kapitlet och så positivt överraskad! Detta är något så ovanligt som en lättläst ”high school-filmisch” bok med jättemycket humor och sjukt pinsamma situationer, som även är politiskt medveten på ett mycket bra sätt!

Den berättas av Stewart vartannat kapitel  och av Ashley vartannat (jag tycker så mycket om när böcker är uppbyggda så btw). Stewarts mamma gick bort i cancer för ett år sedan samtidigt som Ashleys föräldrar skilde sig efter att hennes pappa vågat berätta att han vill vara ihop med män. Stewarts pappa och Ashleys mamma arbetar på samma jobb och blir efter dessa händelser förälskade. Det är där boken börjar, när dessa två familjer flyttar ihop (men Ashleys pappa och pojkvän är med på ett hörn i gillestugan) och Stewart och Ashley plötsligt ska bli typ syskon.

Det bör påpekas att Stewart och Ashley är så olika man kan bli. Stewart har tidigare gått på en skola för speciellt smarta barn, pratar känslor, myser med sin katt och bygger på en elcykel på fritiden. Ashleys liv däremot kretsar kring att inte visa sig svag, vara högst på popularitets-skalan och ha koll på senaste modet. Stewart är glad och hoppfull och har alltid längtat efter ett syskon. Ashley tycker att Stewart är den fulaste och töntigaste person som finns och att hans närvaro i hennes liv hotar hennes populäritet.

Så börjar denna händelserika berättelse, som alltså lyckas vara både lättillgänglig och ta upp viktiga och svåra ämnen som vänskap, att våga vara sig själv, att förlora en förälder och homofobi. Jag blir även så glad över att Susin Nielsen befolkar boken med personer med olika typer av bakgrund, vilket tyvärr förekommer allt för sällan, iaf på detta avspända sätt. Detta är den perfekta sommarlovsboken att ligga och läsa i solen, det är bara att slappna av och låta sig sugas in i en riktigt bra historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s