Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

den-okanda-historien-om-frankie-landau-banksE. Lockharts bok Kanske är det allt du behöver veta älskade jag och nu har en annan bok av Lockhart översatts och getts ut på ett av mina nya favoritförlag Lavender Lit. Förlaget strävar efter att ge ut  

böcker som blir din bästa vän för en stund. Sådana där böcker som letar sig in i hjärtat och stannar kvar där, långt efter att sista sidan har lästs.

Jag är och har alltid varit svag för böcker som utspelar sig i internatskolemiljö. I boken om Frankie får vi lära känna en tjej som blommat ut under sommarlovet. Hon har gått igenom en förvandling och växt in i sin kropp (och rent ut sagt blivit ett bombnedslag). När skolan börjar efter sommaren får äntligen killen hon trånat efter under första året syn på henne. Hon får tillträde till nya koolare umgängeskretsar och hennes status höjs när hon blir tillsammans med trånobjektet i fråga.

På internatskolan, som är en av USA:s främsta i fråga om elevernas bakgrund och ambitioner, finns anor av ett hemligt sällskap som Frankie såklart inte har tillträde till eftersom hon är tjej. Hon känner sig till en början av relationen med i gänget av killjargong, men ju mer hennes relation utvecklas med Matthew, desto mer känner hon att hon bara är en tjej. Hon känner sig ännu mer utesluten när hon upptäcker att Matthew är en del av det hemliga sällskapet och vill få en större del av hans värld. Allt mer tänker hon på tjejer kontra killar på skolan och det handlar mer och mer om jämställdhet, att få ta del av killarnas värld.

Av en slump upptäcker Frankie det hemliga sällskapets anteckningsbok där anteckningar förts från femtiotalet om allt fuffens som gjorts och Frankie bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

Det här är en rolig och tankeväckande bok om strukturer och för dig som går igång på internatskolemiljöer är den ett måste! Jag gillar den av många anledningar, men kanske framförallt för att Frankie inte bara går igenom en fysik förändring utan även en inre där hon ifrågasätter patriarkala strukturer och upptäcker ett motstånd utan dess like.

”Det är bättre att vara ensam, resonerar hon, än att vara med någon som inte ser vem man är. Det är bättre att leda än att följa. Det är bättre att ta till orda än att hålla tyst. Det är bättre att öppna dörrar än att stänga folk ute. Hon tänker inte vara enkel och rar. Och tänker inte vara den folk säger åt henne att vara. Lilla gumman är död.”

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s