En farlig vän

Leo är femton enfarligvänår och har precis flyttat för att kunna börja i en ny skola. Som läsare förstår en att han inte haft det särskilt lätt på sin gamla skola. Aldrig har han haft någon vän, aldrig fått känna sig trygg i skolans värld. Men ganska snabbt träffar han den coola och snygga tjejen Jonna och hon tar honom under sina vingar. Han förstår väl att det är något speciellt med Jonna, men i det här fallet inte särskilt speciellt bra. Jonna är ett år äldre och har bott på ungdomshem, men nu är hon hemma hos sin mamma igen och får gå om sitt sista skolår. Rätt fort drar hon in Leo i något han aldrig trodde att han skulle göra. Hon får honom att göra saker som han aldrig hade trott. Han, som alltid varit den mobbade står på mobbarnas sida.

Boken är utgiven av LL-förlaget och texten är luftig, kortfattad och lätt att läsa. Jag blir alltid lika imponerad över författare som lyckas skriva lättläst. Det är en konst att inte säga allt. Riitta Jacobsson (som bland annat skrivit de spännande böckerna om Afrodite) gör ett bra jobb med att fånga Leos bild av vad det är som händer. Det här är en bok att sätta i alla ungdomars händer som inte riktigt pallar att ta sig igenom en bok och som vill läsa om ungdomar på glid. Från år 6 och uppåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s