Om en antologi och författardrömmar

Omslag

Jag har precis läst Skurups skrivarlinjes antologi Andras fina blommor som släpptes för bara några dagar sedan. De som går första året på denna skrivarlinje ger årligen ut en antologi. I boken finns texter av nitton unga skribenter från hela Sverige. De har fått välja vilken av deras texter som skulle publiceras och där finns både noveller, poesi och delar av romaner. Jag blev inspirerad efter att ha läst de olika texterna och ville tipsa er läsare om denna.

Jag tänker att vissa av er som läser Bokfreak kanske också drömmer om att bli författare. För att älska böcker och att älska att skriva brukar hänga ihop. Att läsa mycket är ju inte bara bra för att det är så kul att ta del av andras världar och fantasi, det ger en ju en massa nya ord och kunskap om hur en kan skriva på olika sätt också. Om du drömmer om att bli författare är de bästa tipsen jag har att just läsa jättemycket böcker och att gå en av dessa författar-skrivar-skolorna som exempelvis Skurups skrivarlinje.

Jag träffade en av de som medvekar i antologin, Heidi Hakala, och frågade henne lite om hur det är att gå en skrivarlinje, då några av er kanske är nyfikna på detta.

Hur är det att gå på en skrivarutbildning?

Det är väldigt, väldigt roligt. Man lär känna varandra väldigt bra eftersom vi läser varandras texter och många av dem är väldigt personliga. Vissa som börjar på skrivarlinjen har skrivit jättemycket innan, medan andra inte gjort det men drömt om att få satsa tid på det. Det viktigaste en skrivarlinje kan göra för dig är att ge dig tid och engagemang för skrivandet – sedan är det bara att se vad som händer på pappret när tankarna får löpa fritt!

Hur gammal behöver en vara för att gå, hur gamla är de i din klass?

Skurups skrivarlinje är en folkhögskola och man kan söka in genast efter gymnasiet. De yngsta i min klass är nitton år gamla, men medelåldern är cirka tjugofem. Det är väldigt fint att gå i en klass där alla är i olika åldrar och har olika livserfarenheter, det ger mig många nya perspektiv. På en skrivarlinje är åldern heller inte avgörande, jag har till exempel mycket mer gemensamt med en femtonåring som älskar att läsa och skriva än någon som är jämngammal med mig (27 år) men som aldrig läst en bok frivilligt.

Vilket är ditt bästa skrivtips till någon som drömmer om att bli författare?

Man måste skriva mycket dåligt för att skriva något bra. Man ska alltså inte ge upp om man inte genast får beröm för det man skrivit, utan fortsätta skriva. För att skriva måste man också läsa mycket – så om du älskar att läsa så är du redan en bra bit på vägen! Om man läser mycket får man både ett nyanserat språk, intressanta berättelser och nya perspektiv som är bra att ha med sig då man själv skriver.

Om du vill få mer information om boken och skribenterna kan du besöka hemsidan andrasfinablommor.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s