På andra sidan

När det släpps epa-andra-sidann ny ungdomsbok om staden som en själv bor i blir jag glad! Gårdagen tillbringade jag med Moa och Ali i boken På andra sidan av Georg Zyka. Moa och Ali bor i samma stad som jag – Malmö. Och de bor på varsin sida om staden. Moa i Limhamn,  precis vid havet i en villa. Ali bor i Rosengård, bland höghusbetong och falafeldoft.

De kommer från olika delar av staden, men är ändå rätt lika. Båda har mammor som är frånvarande. Psykiskt sjuka av stress, men på olika sätt. Moa har en pappa som finns i bakgrunden (oftast begravd i sitt jobb). Ali och Moa träffas när de börjar samma program på gymnasiet. Och de lär känna varandra snabbt. Redan samma dag de mötts följer Moa med Ali hem till Rosengård och det som först är vänskap blir till kärlek. Tyvärr tycker inte alla att deras kärlek är den bästa. Och allt går för långt. Alldeles för långt.

Det här är en kärlekshistoria, men det är också en historia om rasism, om fördomar och psykiska sjukdomar. Tyvärr är jag inte helt förtjust. Det känns som att författaren har velat få med så mycket, och det visar sig i att texten blir uppstyckad och bitvis svår att följa. Boken hade tjänat på en hårdare redigering och kanske också på ett mer lättläst format. Dialogerna känns inte heller helt hundra (för mig). Vilken tur då att mina elever ska få läsa den och säga sitt. Vi brukar ju inte alltid vara överens. Men jag fullkomligt älskar att läsa om Malmö! Att åka med Ali och Moa på moppen på Rosengårds cykelvägar, att gå utmed havet med Moa och hennes kompis och känna salt och tångdoft. Hoppas Georg Zyka skriver fler böcker om Malmö, för det saknar jag i barn- och ungdomsutgivningen!

En kommentar

  1. OArYA

    Sant, Malmö borde ju vara en perfekt skådeplats för massor av ungdomslitteratur (säger den f d Malmö-bon). Där finns ju allt på ganska korta avstånd, från Rosengård via Möllan till Västra Hamnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s