Hanna Mendels chans

hanna mendels chansSuzy Zails skrev denna bok efter att hennes pappa precis innan han dog berättade för henne att han hade varit en av fångarna på Auschwitz. Han hade valt att aldrig tidigare tala om detta för någon, det hade blivit hans sätt att kunna leva vidare. Suzy Zails såg det däremot som otroligt viktig att berätta denna historia för att se till att den aldrig någonsin upprepar sig. Därför har hon skrivit denna bok.

Hanna Mendels chans berättar om Hanna som i början av boken är 15 år och lever ett tryggt liv i den Ungerska staden Debrecen med sin mamma, pappa och syster Erika. Hanna lever för att spela piano och har precis blivit antagen till en ansedd musikskola. Men så kommer kriget och Nazisterna och allt i deras liv slås i spillror. Suzy Zails berättar inlevelsefull om hur familjen förs till konsetrationslägret Auschwitz-Birkenau, utan att då veta vad som väntar dem.

Hanna, Erika och deras mamma kämpar för sin överlevnad i lägret där döden hela tiden är närvarande. Av olika tillfälligheter så lyckas Hanna få chansen att vara lägrets kommendants privata pianist. Genom detta uppdrag kan Hanna smuggla i sig lite extra mat och behöver inte slita lika hårt som de andra fångarna om dagarna. Men hennes liv är fortfarande förenat med livsfara (den förra pianisten blev skjuten efter att ha spelat en ton fel). Kommendanten har en son som är i Hannas ålder som hon ganska snart förstår att det är någon speciellt med. Är han någon hon kan lita på?  Kommer Hanna, Erika och deras föräldrar överleva?

Suzy Zails låter de faktiska händelserna under andra världskriget och i detta fångläger ligga som en stomme i berättelsen och lägger sedan till ett fiktiv människoöde, alltså Hanna Mendles liv. Detta gör det möjligt för läsaren att få kunskap om förintelsen samtidigt som den fångas av en historia fylld av spänning och kärlek. Ett bra sätt att skapa medvetenhet och nyfikenhet kring detta ämne tror jag.

Hanna Mendels chans är riktigt bra, den är fängslande och spännande. Det jag tycker är lite tråkigt är att trotts att Hanna och Erika är så coola, modiga och starka så är det som om författaren ändå måste lägga på ett trist fokus på deras utseende och tankar kring om killar ska gilla dem eller inte. Det kunde hon ha skippat, men annars är detta verkligen en läsvärd bok för alla mellan typ 11-17 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s