Barn och böcker om sex

Jag_vill

I mitt bibliotek märker jag just nu av ”en andra våg” av Femtio nyanser av honom-förfrågningar. För några år sedan när boken kom var det många elever (med röda kinder) som kom in och frågade om den fanns att låna, och nu efter att filmen haft premiär så händer det alltså igen.

Jag är såklart mot censur (och tycker tanken om att barn får läsa om typ massmördare men inte om sex är jättekonstig) men jag jobbar på ett skolbibliotek och låntagarna är mellan 12-16 år och det finns inte någon anledning att köpa in böcker som Femtio nyanser av honom. Däremot är det jätteviktigt att vi har mycket böcker om schysst och jämlikt sex som en kan sätta i handen på dem! Typ novellsamlingen Het, Sex med mera av Sandra DahlénVärldens viktigaste bok av Nathalie Simonsson och Mårten Melins Måns och Emma-serie och Lite mer än en kram.

Såg detta igår på Kulturnyheterna, som tar upp just dessa tankar. Tycker Mårten Melin sätter fingret på något viktigt när han pratar om hur barn utan böcker skrivna till dem om sex istället får ta del av skildringar gjorda för vuxna, på nätet och tv-serier. Hur tänker ni kring detta?

(Bild av Lotta Sjöberg, från Sex med mera)

  • Karin

   Ja, verkligen bra, hade inte läst den! Jag tror aldrig på att bara fördöma och ta bort, utan på att prata och ge alternativ. Vet att en gymnasieskola i Malmö valde att ha Fifty Shades of Gray inne, men stack in post-it lappar på några sidor med kommentarer från bibliotekarierna, som en liten ”mobil-handledare”.

 1. Andreas Frid

  Bra inlägg. Jag gjorde själv en bokpresentation för åk 9 förra veckan med temanamnet ”50 nyanser av kram” just för att så många nior på sistone frågat mig om James bok. Jag visade svt-klippet med Melin och hans censurerade Måns & Emma-bok och presenterade sedan alternativa ungdomsböcker istället för ”nyanser”, från Kram till Lite mer än kram, och satte dem sedan i ett tidsperspektiv. Hade hoppas på diskussioner men eleverna satt mest knäpptysta.
  Andreas, skolbibliotekarie

  • Karin

   Kul att höra och vilket bra sätt att arbeta på om detta! Även om eleverna är röda om kinderna, knäpptysta eller uppenbarligen tycker det är pinsamt så är det så bra att visa att personalen i skolan vill och kan prata om sånna här ämnen. Verkligen ett sätt att öka medvetenhet och jämlikhet också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s