Ramona river mitt hjärta

ramonaDet finns böcker som är extra svåra att läsa och lika svåra att släppa. Ramona av Marta Söderberg är en sådan. En bok jag hade skyhöga förväntningar som (tack och lov!) infriades.

Ramona är huvudpersonen som är världsbäst på att må skit. Hon har slussats runt på olika hem och institutioner för sitt självskadebeteende, men nu har hon äntligen fått komma hem till sin pappa efter år av (typ) behandling. För det är svårt att behandla någon som inte vill bli behandlad.

Hon har ändå kommit till en punkt i livet där någonting måste förändras. Annars kommer hon gå under. Och trots att hon fortsätter skära sig i armarna när ångesten i kroppen blir för stor och trots att hon kämpar med sin icke-existerande relation med sin mamma sker en utveckling. Om det är hennes nya psykolog, eller hennes möte med en kille som inte ser henne som den trasig tjej hon är vet jag inte. Någonting händer som vågar ge henne en tro på att våga förändras och kanske våga livet.

Det här är en bok som svider extra i mitt mammahjärta. När Ramonas mamma lämnar henne som sexåring för att starta sin karriär som stjärnadvokat i USA och Ramona bestämmer sig, (som sexåring!) för att aldrig kalla sin mamma för mamma igen. Ja, då trillade mina tårar. Och det svider i hjärtat flera gånger för jag känner så för Ramona. Hon är så besviken på världen, och hon har svikit sig själv så hårt men vet inte hur hon gör på något annat sätt.

Det här är en bok som alla borde läsa.

En kommentar

  1. Pingback: Tankar mellan sött och salt | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s