8 saker du aldrig skulle våga

8saker8 saker du aldrig skulle våga är ett samarbete mellan Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg och handlar om vännerna Jamila, Kay, Lisa och Vick. De går i nian i den fiktiva småstaden Murkelköpning. För att utmana varandra att våga mer och skapa lite spänning i vardagen bestämmer de sig för att skapa en hemlig pakt där de utmanar varandra att göra olika ”uppdrag”.

Historien berättas omväxlande ur de fyra huvudkaraktärernas perspektiv och de är som sig bör, jätteolika, har olika intressen och bakgrunder. Utmaningarna ställer upp och ner på mycket, de får dem att våga saker de aldrig har gjort tidigare men de leder även till att tjejerna hamnar i en del riktigt jobbiga situationer. 8 saker du aldrig skulle våga har högt tempo, humor och handlar mycket om kärlek och sex, men också om tjejernas olika hemförhållanden, mobbing och identitetsökande.

Jag skulle vilja beskriva boken som att den är Girl Power-isch-feministik med inslag av bubbelgumsrosa-Hollywoodfilm. Ibland är den t.o.m. skönt nytänkande och normbrytande men tyvärr också då och då småtråkigt-förutsägbar. Det bästa med boken är att den visar hur viktig vänskap är och att den peppar unga att våga vara precis som de vill. Det finaste är den trevande kärlekshistorien mellan två i gruppen, Kay och Lisa (det förekommer ju sällan i traditionella bubbelgumsrosa-Hollywoodfilmer).

Det jag inte riktigt fattar, eller gillar, är valet av utmaningarna. Exempelvis ”ta kort på din rumpa och sätt upp på anslagstavlan i skolan”, ”sno skolans snyggaste killes kalsonger”, ”bestäm träff med en nätpedofil” (?!). Jag hade önskat att det var mer kreativa saker som typ ”starta ett band”. Samtidigt kan jag förstå att de 13-16-åringarna som boken är skriven för antagligen kommer tänka annorlunda än jag och jag är även ganska säker på att många kommer sluka 8 saker du aldrig skulle våga och gilla den väldigt mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s