Det handlar om att skriva

lundIgår besökte Sandra Beijer Lunds stadsbibliotek och jag och några elever från skolan jag arbetar på var där. Författarscenen blev fullsatt, stolarna tog slut och folk fick stå upp och lyssna. Sandra berättade om hur hennes debutroman Det handlar om dig kom till och om skrivandet i stort.

Sandra hade länge velat skriva en roman men varit osäker på om hon skulle klara av det. Hon såg framför sig en bild av att en roman måste bli till av en författare som satt ensam, omgiven av tysthet vid ett stramt skrivbord, en bild långt borta från hennes egen verklighet. Men så visade det sig att för Sandra funkade ett helt annat sätt att skriva. Hon skrev 60-70% av boken på anteckningarna i sin iPhone. På tunnelbanan, under möten, alltså helt enkelt när hon fick tid eller inspiration. Sandra berättade även hur hon valde att involvera sina bloggläsare under processen med boken, då hon både lät dem ge förslag på namn till karaktärerna och lät dem rösta på vilken färg omslaget skulle ha.

Under föreläsningen gav Sandra även tips på hur man kommer igång och håller igång sitt skrivande. Hon menar att det handlar mycket om att göra det på sitt eget sätt och just ”gå ifrån författarmyten”, bena ut vad man vill berätta och hur, och det viktigaste; att SKRIVA (även när inspirationen inte finns).

Vi frågade Sandra tre korta frågor:

Hur får du inspiration?
Genom att konsumera populärkultur! Film, böcker, musik! Den kommer inte bara av sig själv utan jag måste vara aktiv och finna inspirationen!

Favoritförfattare?
Haruki Murakami och Jonas Gardell.

Favoritkärleksbok?
Silke av Alessandro Baricco.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s