Two Boys Kissing

david-levithan-varldens-viktigaste-kyss-3DJag har längtat efter att få läsa Världens viktigaste kyss. David Levithan är en av mina favoritförfattare och har skrivit några av senaste årens bästa ungdomsböcker. Jag, En och En bit av mig fattas är fantastiska båda två (borde filmatiseras!)

Världens viktigaste kyss knyts samman av ett världsrekordsförsök. Det är Craig och Harry som ska genomföra världens längsta kyss vilket innebär att de måste kyssas i 32 timmar (!). Kämpandet med denna sjukt långa kyss blir ramen för en berättelse som innefattar flera olika människoöden. Det handlar bland annat om Ryan och Avery som precis har träffats på en queerskolbal. De går på en av sina första famlande, pirriga dejter som blir avbruten av folk som inte klara av att se deras kärlek. Den handlar även om Cooper som visar sig ha föräldrar som har svårt att acceptera att han blir kär i killar. Cooper flyr iväg från sin familj och Levithan fångar frustrationen över att inte accepteras och älskas ovillkorligt.

Det finns även en annan del i Världens viktigaste kyss, en som viskas av röster från förr. Röster från personer som gått bort i AIDS, som har delat många av dessa unga personers upplevelser men redan på 70-80-talet. De finns som skuggor som ser det som dessa unga personer upplever. Dessa röster vill berätta för dem om deras erfarenheter, hjälpa, stötta och rädda dem. Tyvärr är de just bara röster och kan bara passivt iaktta det som sker.

Det är mycket jag gillar med Världens viktigaste kyss, många citat jag stryker under. Jag tycker Levithan sätter fingret på något viktigt. Han berättar om hur samhället förändrats och att det på många sätt är lättare nu att leva friare. Men han visar även att det fortfarande idag kan vara oerhört svårt. Människor utsatta för våld pga av hur de lever eller ser ut, unga personer som berättar för sina närmsta att de älskar dem de älskar kan bli bortstötta. Levithan berättar även historien om hur HIV och AIDS påverkade så många liv, det vi aldrig får glömma.

Vilken fruktansvärd känsla det är, att veta att om sjukdomen i första hand hade drabbat hem-och-skola-ordförande eller präster eller vita tonårstjejer, så skulle epidemin ha stoppats flera år tidigare och tiotusentals, eller till och med hundratusentals, liv skulle ha räddats. Vi valde inte vår identitet, men vi blev utvalda att dö på grund av den.

Tyvärr tycker jag det finns några problem med Världens viktigaste kyss. Det är tråkigt, för jag vill skriva att detta är sjukt bra. Men jag blir inte helt uppslukad av boken, jag tror att mitt problem framförallt är att jag inte läser den på originalspråk (originaltitel är Two Boys Kissing). Jag får en känsla av att något har gått förlorat när Davids ord gått från engelska till svenska. Det flyter inte riktigt. Sen finns det även ett annat problem med boken, jag upplever det som att detta är en historia som Levithan känner så mycket för, han är arg, han är ledsen och han älskar och det är härligt att han fått skriva boken men ibland blir det lite tråkigt mästrande. Jag önskar att Levithan förmedlade allt detta smarta han har att säga, men med mindre pekpinnar och mer fantasi!

 1. Maria

  Tyvärr har jag märkt att Levithans fantastiska språk inte går att översätta, oavsett hur duktig översättaren är. Det känns alltid som att något fattas.
  Jag älskar den här boken och allt annat han skrivit, men jag läser sedan länge bara hans böcker på engelska.

  • Karin

   Ja, precis Maria, det har inte med översättarens skicklighet att göra. Men jag tyckte det var extra tydligt i Världens viktigaste kyss, nästa läser jag på orginalspråk!

 2. Lina

  Jag håller med, vanligtvis älskar jag Levithan (Jag, en är ju alldeles fantastisk!), men denna lyfter inte riktigt för mig. För mig känns det som om det Levithan vill säga med boken tar över historien… Lite pekpinneaktigt, alltså, ja.

 3. Lina

  Ja, de där förväntningarna kan allt ställa till det. 😉 Handlade nog mycket om det i mitt fall också… Så peppad jag var på att läsa boken (!) och så var den liksom inte som jag väntat mig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s