Deras ryggar luktade så gott

9789198181500_200_deras-ryggar-luktade-sa-gottDet var Åsa Grennvall som fick mig att börja läsa tecknade serier. Jag tror det var 2001 som jag läsa Sjunde våningen och blev helt fast. Innan såg jag verkligen inte serier som något för mig. Den jag hade erfarenhet av var typ Bamse som jag plöjde i lågstadiet, annars såg jag serier som något för gubbar (typ 91:an) eller småungar (Fantomen). Men så fanns det alltså denna typ av serier, som berättade om stora saker som fick mig att gråta och skratta. Nu växer mitt hemmabibliotek med tecknade serier för varje år, men fortfarande så är det Åsa Grennvall som är min favorit. Hon var min första serie-förälskelse, och även om jag ibland nästan kan tycka att hennes böcker är snäppet för tunga ser jag alltid fram emot att läsa hennes nya, väldigt mycket.

I höstas kom då hennes nionde bok, Deras ryggar luktade så gott. Det är en berättelse om barndom och hur den färgar en persons liv. Den berättas av Jenny, som växer upp i en miljö där man inte visar kärlek eller varma känslor för den delen heller, överhuvudtaget. Man diskuterar ingenting och undviker all fysisk kontakt. Jenny upplever det som att hon alltid är till besvär och klarar i stort sett allt själv (exempelvis lär hon sig att cykla själv). Klimatet i Jennys hem får henne att törsta efter kärlek och närhet. Genom att på natten smyga in i sina föräldrars sovrum och lägga sig mellan dem när de sover, finner hon ett sätt att tanka den lilla närhet hon kan få (där av titeln). När Jenny flyttar hemifrån leder hennes erfarenheter till att hon lever destruktivt i jakten på gemenskap och kärlek.

Detta är en serie som gör ont att läsa. Men det finns även ljus i Deras ryggar luktade så gott. Den är så klar och rak, trots allt det jobbiga. Jenny hittar sätt att hantera saker och kunna gå vidare. Detta är en av Åsa Grennvalls bättre serier tycker jag. Så läs denna eller de andra för den delen också. Missa framförallt inte Elfriede, som med sin supersvarta humor skiljer sig ganska mycket från Åsas andra serier. Deras ryggar luktade så gott passar att läsas av någon som går i nian men framförallt kanske av de som börjat gymnasiet (och så typ alla vuxna såklart).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s