Kanske är det allt du behöver veta

kanskeärdetalltdubehövetvetaEn bok som jag länge haft span på är Kanske är det allt du behöver veta (på engelska We were liars, en betydligt smartare titel om du frågar mig) av E. Lockhart. Den har dykt upp lite överallt på mina sociala kanaler och folk i allmänhet har varit hänförda i synnerhet. Och under två kvällar i rad har jag fått vara i bokens värld.

Cadance Sinclair Eastman är huvudpersonen i boken som får mig att tänka på Den hemliga historien, Sanningen om Alice och Jellicoe road. Känslan av tidlöshet är påfallande även om vi befinner oss i nutid. Varje sommar åker Cadance till den privata ö där morfar Sinclair byggt tre enastående hus till var och en av sina döttrar. Där huserar döttrarna/frånskilda mammorna tillsammans med sina barn på somrarna och mormor och morfar Sinclair bor såklart i huset med ett alldeles eget torn. Det är utflykter och frukostar i det gröna, mat som planeras av mammorna men tillreds av tjänstefolket (såklart).

Det är ett problemfritt liv. Det finns inga problem. Och finns det problem så ser man till att inte yppa ett ord. Fasad och yta är allt. Släkten Sinclair är långa, blonda och spektakulära på många sätt. Cadance och de två andra äldsta kusinerna, samt Gat (styvson till en av mammorna, alltså mammans nye mans barn) ägnar sig åt riktigt stereotypa sommaraktiviteter som barn och senare som tonåringar aktiviteter av drygare sort. Det är en bok och historia att förtrollas av, och inse att det som först ser ut att vara perfekt inte är det. En kärlekshistoria, ett mysterium och relationsdrama minst sagt.

Jag gillar Lockharts språk. Hon leker med motsatser och målande beskrivningar på gränsen till för mycket, men det blir det aldrig. Förstår att Carina Jansson gjort ett fantastiskt jobb med översättningen (jag läste den på svenska). Den här boken kommer finnas hos mig länge. Även om den fortfarande skickar rysningar genom mig…

    • Maria, Bokfreak

      Och jag bara väntade på twisten. Hade ju hört om oväntat slut så jag var på nåt sätt beredd. 🙂

  1. Ping: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks | Bokfreak
  2. Ping: Genuine Fraud/Fejk | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s