Om utsatthet på sociala medier

det här är privatDet här är privat! är en mycket lättläst och liten bok på 59 sidor. Den berättar historien om Jojo som går på högstadiet eller gymnasiet. Hon är ihop med en som heter Ivar och han tar bilder på henne naken ibland när de hänger. En dag berättar hennes kompis Anna att hon hört att folk på skolan sett nakenbilder av Jojo på Instagram. Det visar sig vara en användare som lägger upp nakenbilder på unga tjejer och många av dem går på samma skola som Jojo. Är det Ivar som gjort detta? Han måste i alla fall ha skickat bilderna till någon. Inte nog med att Jojo mår dåligt av det som hänt, när ryktet går på skolan om bilderna så blir Jojo utsatt och nedtryck av andra elever. På natten blir hon kontaktad av okända personer via mobilen. Jojo vet inte vad hon ska göra, att berätta för sin familj och polisanmäla innebär ju också att hon måste berätta vad som hänt och att hon kanske måste visa bilderna.

Jag tycker om Det här är privat!, trots att Jojo har det jättejobbigt klarar hon av att vara stark och bestämmer sig för att kämpa vidare. Den visar också på det hemska med att ett brottsoffer i såna här typer av fall ofta får en ”dubbelbestraffning”. Inte nog med att de fått gå igenom något hemsk, de får också stå ut med att efteråt inte få uppbackning utan istället bli ifrågasatta eller behandlade illa av personer i sin omgivning och/eller samhället.

Christina Wahldén är så bra på att beskriva hemska och aktuella ämnen utan att det blir något ”gottande i hemskheten”, istället så kan hennes böcker fungera som redskap till hjälp och vägledning.

När jag ändå skriver om Christina Wahldén vill jag passa på att tipsa om För bra för att dö som kom 2009, den är så bra! Den handlar om mobbade Stella som bestämmer sig för att ta sitt liv, men planerna stoppas i sista sekund och så får man följa med henne på väg tillbaka. Läs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s