Döden, döden, döden

Dödsknäpp (inbunden)

På mitt jobb arbetar jag varje år med Bokjuryn  i år 3 och i år 6 vilket betyder att jag läser en hel massa böcker från 2013 i slutet av året. Två godbitar som jag inte hunnit med förrän nu är Dödsknäpp av Håkan Jaensson och Dagens katastrofer av Cilla Jackert. Och de har gemensamma nämnare. Båda böckerna har huvudpersoner som är/blir besatta av död och sjukdomar. Vilket inte är helt vanligt i böcker för 9-12åringarna.

I Dödsknäpp möter vi Totte som en dag tittar på ett läkarprogram på tv och inser att han har drabbats av en dödlig sjukdom som innebär att han bara har två veckor kvar att leva. En normal reaktion hade kanske varit att berätta för sina föräldrar, men Totte vill bespara sina föräldrar detta smärtsamma besked och bestämmer sig helt enkelt för att vänta ut döden. Fram tills nu har Totte varit en rätt osynlig kille i klassen, men när han bara har två veckor kvar i livet spelar det ju inte så stor roll vad han gör. Eller? Totte är ovanligt positiv för att vara så nära döden, och han upptäcker att han kanske inte riktigt levt på riktigt förrän nu. Så synd att han måste dö. Eller?

Dagens katastrofer är Cilla Jackerts bokdebut. I den följer vi Majken som är besatt av sjukdomar, död, misshandel och barn som far illa. Hon skriver upp alla hemskheter som kan drabba henne i en anteckningsbok där hon färgkodar allt. Varför gör hon det? Kanske för att hon som tvååring såg sin pappa bli påkörd och dödad av en bil. Döden är ständigt närvarande. Det är sommar och Majkens mamma jobbar mycket på sin restaurang. För att döva sitt dåliga samvete kommer hon en dag med en hund som Majken ska få passa hela sommaren. Men hundar är ju rena smittohärden. Hur ska Majken klara detta? När Totte är oväntat positiv är Majken kanske den mest negativa karaktär jag stött på den senaste tiden. Men det gör också att hon blir den roligaste.

Båda böckerna har mörka teman, men trots det skrattar jag väldigt åt Tottes och Majkens äventyr. Hade velat se dem mötas i en fortsättningsbok – det! Det hade blivit riktigt roligt.

En kommentar

  1. Pingback: Grattis Cilla Jackert! | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s