Magiska noveller

131984Mårten Melin är en av mina favoritförfattare och jag känner verkligen igen honom i Liksom helt magiskt, som är en samling med 12 kortare berättelser.

Jag gillar valet att samla historier så här, känns som det är brist på novellsamlingar för barn i ”mellanåldern”. Vissa av berättelserna skulle passa bra för högläsning, framförallt de som handlar om mobbing och vänskap men bäst tycker jag boken skulle passa för typ 11-13 åringar, att läsa själv och bli smårädda, fnittra och ibland lite röda om kinderna.

Mårten Melin klarar i Liksom helt magiskt av att blanda en rad olika saker som inte så ofta förekommer i en och samma bok, saker som; magi, vardag, politisk medvetenhet, ”på gränsen till pinsam-igenkännelse” och beskrivning av kärlek och lust för yngre barn än tonåringar. Många barn- och ungdomsförfattare har något att lära av Mårten Melin, då han liksom till exempel Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren i Engelsforstrilogin vågar eller bara har en vilja av att skriva utanför tråk-normen.

Men det bästa med denna bok tycker jag nog är att författaren ofta väljer att inte berätta för oss läsare ”vem” berättaren av historien ”är”. Vi får själva skapa en bild av denna i vårt huvud. Det vi delges är vad denna person upplever och känner (inte saker som kön och ålder), vilket öppnar upp till en friare tolkning av berättelsen och större chans för identifikation, superbra!

  1. Pernilla, Bokfreak

    Åh, jag har den hemma! Jag har läst de första tre, och jag håller verkligen med dig, Karin! Man känner igen Mårten med detsamma och det gör en glad! Liksom, ”hej på dig igen”! 🙂

  2. Ping: Mer om magiskt | Mårten Melin
  3. Ping: Poddtips | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s