Krönikan om Ovanjord

gregor från ovanjord

Oj, oj, oj, vilka härliga juldagar jag hade (även om de börjar kännas avlägsna)! Jag läste en massa, över tjugo böcker blev det till slut. Alla för dem som är sådär nio, tio, elva, tolv. En av mina favoriter var första delen i Suzanne Collins serie Krönikan om Underjord

Gregor från Ovanjord handlar om Gregor, 11 år, som bor i New York. Den här sommaren blir det inget läger för Gregors del, han måste passa sin tvååriga lillasyster Boots eftersom deras mamma ska jobba. Deras pappa är försvunnen. Gregor och Boots är i tvättstugan när det händer, Boots försvinner genom en öppning i tvättstugan. Greger hinner precis uppfatta det och kastar sig efter och de faller och faller och faller. Till slut landar de, ganska mjukt ändå. När ögonen vant sig vid mörkret är det första de får se flera jättelika kackerlackor som samlat sig omkring dem. Kackerlackor som talar! Gregor och Boots har hamnat i Underjord, en värld som förutom kackerlackorna befolkas av jätteråttor, jättespindlar, jättefladdermöss och ett blekt människoslag. De olika invånarna är fiender sedan länge och nu närmar sig krig. Gregor önskar en enda sak – att han och Boots ska ta sig hem fortast möjligt. Men underjordarna har andra planer. De har väntat på Gregor, de tror att han är krigaren från ovan som ska leda dem till seger. Så säger en profetia, och en sådan bör man följa. Först vägrar Gregor, men när han får veta att det kanske är hans pappa som råttorna har tagit tillfånga ändrar han sig. 

Det här är SÅ bra! Spännande så det förslår, sorgligt ibland, roligt ibland. Hjälp, vad jag gillar Gregor! Och hjälp, vad jag gillar Boots! Och kackerlackorna Temp och Tick, som gör allt, verkligen allt, för Boots! Jag älskar att få besöka en ny värld, jag är här på riktigt. Det är kallt, blött och luktar illa. Jag är trött och rädd. Men jag har mina kompisar, som vill oss alla väl. Gregor från Ovanjord är en bok om hjältemod, men också hur man är en bra ”människa”. 

Det finns fler profetior. Jag har redan hunnit med Dödens labyrint och Blodets förbannelse. Nu kan jag knappt vänta till mars och De hemliga tecknen!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s