Sorgligt, kärleksfullt och viktigt

vargarnaNu har jag också läst Låt vargarna komma och åh, detta är den bästa bok jag läst på länge! Så fantastiskt hjärtskärande, sorgligt, kärleksfullt och viktigt. Sen är den som skriven för mig, det är som om den bockar av saker som jag är fascinerad och intresserad av, typ konst, New York, familjerelationer och tiden då HIV och AIDS bröt ut. Men det är inte bara det, alla måste älska denna bok, den har så mycket, det finns inget jag inte tycker om med den, ja den har ju till och med assnygg framsida!

Själva grunden till berättelsen kan beskrivas så här: det är år 1987 i New York och huvudkaraktären June Elbus är 14 år. Hon bor i ett ordentligt medelklassvillaområde med sina föräldrar och storasystern Greta. Junes och Gretas relation är minst sagt ansträngd. June är överhuvudtaget mycket ensam men hon har en person, sin morbror Finn. Han är som en nyckel till en annan värld för June. Finn är en känd konstnär som bor mitt på Manhattan, en sådan person som det är som att fylla år varje dag när man är med honom, som att allt han rör vid glittrar. Men så dör Finn i AIDS och June lämnas kvar med en enorm sorg och inte riktigt rätten till att sörja så pass mycket som hon gör. Finn var ”bara” hennes morbror (och sen finns AIDS med i bilden också). Några få dagar efter Finns begravning blir June kontaktad av en person som vänder upp och ner på mycket i Junes liv, får henne att känna kärlek igen men också komplicera saker i hennes omgivning och familj.

 Jag förstod hur precis allt i hela världen kunde påminna om Finn. Tåg eller New York eller växter eller böcker eller mjuka, söta, svartvita kakor eller en kille i central Park som spelar polka på dragspel och fiol samtidigt. Saker som man aldrig hade sett tillsammans med Finn kunde ändå påminna om honom eftersom att han var den enda person man ville visa det för.

Detta är Carol Rifka Brunts debutroman och jag är så imponerad, karaktärerna beskrivs så fantastiskt bra, jag älskar huvudkaraktären June och relationen mellan henne och Greta är bitvis så bra beskriven att det blir obehagligt att läsa. Jag tycker det är otroligt smart och bra av Carol Rifka Brunt att i en ungdomsroman ta upp HIV och AIDS på detta sätt, att berätta om en tid som för mig som är född på 1980-talet inte är så avlägsen, men för dem som boken är riktad till är den det verkligen. Detta är en tid som det behöver berättats om och en tid att minnas. Utan att HIV och AIDS är det centrala i historien så lyckas författaren binda in detta hemska och fånga skräcken och okunskapen. Ibland får Låt vargarna komma mig att tänka på Joyce Carol Oates ungdomsromaner, framförallt Vilda gröna ögon. Det är något med stämningen och språket, en bakomliggande aning om att det kommer hända något obehagligt, eller att det redan kanske inträffat.

Så LÄS, köp den i julklapp till alla du känner redan nu 🙂

  1. Pingback: Emmas julklappstips 16-20 år | Bokfreak
  2. Pingback: Min bokmässa | Bokfreak
  3. Pingback: Pride <3 | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s