Orättvisor och hämnd

barnhemmet-lidbeck_cecilia-23553403-3914664844-frntlDetta är en berättelse som utspelar sig på ”Edgar & Tekla Bjelkes Skolhem för Vanartiga Barn”. Man vet inte riktigt under vilken tid, men det känns som ”förr i tiden” någonstans i Sverige. Skolhemmet är inget trevligt ställe, utan snarare ett rent helvete för de barn som placerats där. Vissa har fattiga föräldrar som inte haft råd att försörja dem, andra kommer från rika familjer som skickat bort dem till skolhemmet för att de ska lära sig att uppföra sig, många är föräldralösa. Dagarna kantas av hårt arbete, dålig mat och förnedring av den skoningslösa personalen. Det som barnen har gemensamt är drömmen om att på något sätt komma bort från denna hemska plats.

Så en morgon är en av sängarna i sovsalen tom, ett av barnen är borta. Dagarna går och fler av barnen försvinner spårlöst och personalen kommer bara med vaga förklaringar. Barnen som är kvar känner skräcken komma smygande, de frågar sig vad det som händer och vem som är näst på tur? Men så börjar de finna olika små ledtrådar som visar på att de försvunna barnen finns kvar någonstans och att de behöver hjälp…

Barnhemmet är riktigt bra. Den är spännande, välskriven, annorlunda, vacker och sorglig. Cecilia Lidbeck lyckas verkligen bygga upp persongalleriet, trots att det förekommer så många barn i berättelsen. Hon ger dem alla liv, starka personligheter och beskriver hjärtskärande barnens utsatthet. Det handlar om förtryck, girighet och hämnd. Ett hett tips är att Barnhemmet skulle fungera perfekt för högläsning, då den tar upp viktiga och svåra ämnen och är så spännande (och kan upplevas ha ett lite ”högdraget” och ”gammaldags språk” som innebär att den kan ge barn mer om de under läsningen har en vuxen nära som de kan diskutera med). Läs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s