Den femte vågen

de femte vågenFöreställ dig att ett stort moderskepp har parkerat i jordens atmosfär och vi här nere på jorden inte på något sätt får kontakt med dom där uppe. Vad vill dom? Vill dom hänga med oss eller döda oss?

Men så efter en stund kommer svaret: Dom vill definitivt döda oss, fyra olika ”vågor” (=katastrofer) slår ner och lamslår hela vår planet. Vi förstår att detta är riktigt smarta varelser, men om dom vill döda oss varför förintar dom då bara inte hela jorden? Trots att dom mycket effektivt har dödat stora delar av vår befolkning så är det ändå som att dom på något sätt är lite försiktiga, vad är det dom vill ha? Och vilka är dom?

Efter dessa anfall är det alltså bara några få människor som överlevt. En av dessa är Cassie som helt ensam kämpar för sin överlevnad och att på något sätt återfinna sin lillebror som hon tror fortfarande är i livet. Det är inte bara Cassie som är berättarjag i Den femte vågen utan även några andra ungdomar med olika öden i denna upp och nervända värld. Det är alltså väldigt spännande, och så hinns det med lite kärlek inblandat i detta också.

Något av det bästa jag vet är framtidsfilmer, framförallt dystopier, så att läsa Den femte vågen är typ för mig som att läsa min älsklingsfilm. Jag är alltså en av dom som tycker att detta är så bra. Jag älskar hur jag bara måste fortsätta läsa för att få veta vem som egentligen är vem och gör vad och varför. Jag som läsare är nästan lika utlämnad att själv försöka förstå detta som de ensamma och utsatta ungdomarna i boken. Det jag kan störa mig lite på är att språket ibland växlar från att nästan var lite poetiskt till väldigt tonårs-skämtsamt, men överlag är det väldigt fångande och bra. Nu hoppas jag på en fortsättning, det måste nästan bli en (och gärna en film också).

  1. clarianahi

    Jag gillade verkligen den och ser också fram emot nästa del. Men jag läste den på engelska och störde mig också på språket! Ibland blev det bara för töntigt men jag tänker att det kanske är den vuxna läsaren i mig?
    Fin blogg!

  2. Pingback: Emmas julklappstips 16-20 år | Bokfreak
  3. Pingback: Efterlängtad uppföljare | Bokfreak
  4. Pingback: Den femte vågen blir film | Bokfreak
  5. Pingback: The 5th Wave | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s