Lite ihop

lite-ihopJag har gästrecenserat Johanna Lindbäcks nya bok Lite ihop (som släpps idag) på Bokhora, postar texten här också nu.

I Lite ihop får vi följa tolvåriga Majken som precis har börjat i sexan på ett högstadium i Umeå. Hon är intresserad av musik, spelar fiol, tänker mycket, har aldrig varit kär och har svart som sin absoluta älsklingsfärg. Majken har det helt ok med vänner och en bästis sedan förskolan, Tessan. Men efter bara några sidor in i boken börjar vi få en känsla av att det är något av en förändring som är på gång. En frågar sig om Majken verkligen har så mycket gemensamt med sina vänner, vad är det egentligen som börjar hända mellan henne och Tessan? I Majkens parallellklass har det börjat en ny person; Ivan, med slitna bandtischor, en blond lugg och ett leende ”som krokar fast en”. Kanske han kan bli en person som kan förändra Majkens situation.

Lite ihop kryllar av igenkännande för mig, jag slungas tillbaka till korridorerna i höstadiet, inte minst för att även jag bodde i Umeå när jag var lika gammal som Majken. Jag fångas av Johanna Lindbäcks skickliga skildring av den där smygande känslan när en vänskap håller på att förändras. Hur en känsla av obehag växer i Majken, utan att något stort egentligen sker. Inget konkret hon kan sätta fingret på men att det sker är samtidigt uppenbart och så frustrerande.

Detta är en bok med mycket vardag, det är lite spännande men inte galet spännande. Det händer en del saker för Majken, som för henne är relativt omvälvande men Lite ihop berättar framförallt berättelsen om vardagen. Föräldrar som ligger i soffan och glor på tv, och ensamma långtråkiga helger, en vardag för väldigt många tolvåringar. Jag känner att boken just sätter fingret på det speciella med denna ålder, dubbelheten; att en tänker och fattar väldigt mycket samtidigt som en fortfarande är så mycket barn.

Jag uppskattar verkligen att vi som läsare, genom Majkens ögon, ifrågasätter tjejernas fokus på killar, att allt samröre med just killar värderas så mycket mer än annat. Det känns så skönt att det för Majken är framförallt vänskap som är centralt och jag hoppas att det kan väcka tankar hos de som läser boken (stora som små). Majken är så bra beskriven, jag önskar att jag hade varit kompis med henne när jag gick i sexan och -Hallå!, som jag hade velat vara bästis med Ivan. Han är helt underbar, spontan och befriad från föreställningar kring vad som är coolt eller inte.

Lite ihop är ingen bok som kommer stanna i mitt hjärta jättelänge, men den är smart, välskriven och framförallt: den behövs. Jag som arbetar som skolbibliotekarie vet hur mycket. Bra medryckande böcker för barn i denna ålder finns det alldeles för lite av, så detta var Johanna Lindbäcks första bok för yngre, nu hoppas jag på fler!

En kommentar

  1. Ping: Emmas julklappstips 10-13 år | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s