Bokfreak frågar: Johanna och Lisa

Vilka skriver här?

Vi måste sluta ses på det här sättet är en av de böcker jag längtar mest efter just nu! Det är två av Bokfreaks favoritförfattare, Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo, som har skrivit den tillsammans. Deras arbete med boken har jag följt på bloggen med samma namn. Nu när den är färdig var jag såklart nyfiken på hur de tyckte att det gått.

Nu när boken är färdig – hur var det att skriva bok tillsammans? Bästa/sämsta?
Johanna: Det var skitkul. Vi hade ju ingen aning om det ens skulle funka, vi kanske inte skulle kunna samarbeta, men det kunde vi. Det har varit mycket lättare att skriva bok med någon än att göra det ensam. Man kan peppa, planera ihop, lösa problem lättare, ge positiv respons, dela kritik och sånt. Allt har flutit superbra. Sämsta vet jag inte alltså. Eller jo, att jag måste dela på pengarna med Lisa kanske? Annars är jag bara positiv till samarbetet.

Lisa: Jag har ÄLSKAT att skriva bok ihop med Johanna! Så himla mycket roligare och mindre ångestfullt än att skriva själv. Och effektivare, på något vis? Jag tror det beror på att det inte har gått att småfuska och slöa i skrivandet på samma sätt som jag ibland gör när jag skriver själv. Det har ju liksom suttit någon och väntat på texten man skrivit, och sett direkt om man sackat efter. Och dessutom kunnat ge direkt respons när man väl skrivit sitt kapitel klart. Det har varit väldigt bra, tycker jag. Det sämsta? Jag vet faktiskt inte.

Vem ska läsa Vi måste sluta att ses på det här sättet tycker ni?
J: Vi tänker oss läsare från 15 och uppåt. De teman som finns, hur huvudpersonerna är, vad de har för svårigheter, allt sånt. Vi skrev inte med tanke på våra 12-åriga läsare, utan vi ville gå lite uppåt i åldrarna. Alltså, 12-åringar får ju givetvis läsa, men det här är en crossoverbok och då brukar man väl säga 15-25? Jag tror att den passar jättebra om man är i senare delen av gymnasiet, och sen även såklart uppåt. (JAG gillar den jättemycket t ex, haha!) Det finns inte så mycket böcker som handlar om de just över 20, så förhoppningsvis kan den gruppen hitta ”Vi måste sluta ses…” Sen är det ju två huvudpersoner, en kille och en tjej, som har vartannat kapitel och jag håller tummarna för att den hittar läsare bland båda könen. Man vet ju aldrig hur det går med sånt.

L: Jag hoppas väldigt mycket på att den här boken ska hitta fram till 20-nåntingläsarna. Eller, ja, precis alla som vill får naturligtvis läsa, men jag har sett en 20-nåntingläsare framför mig när jag skrivit.

Skulle ni vilja skriva bok ihop igen, eller med någon annan?
J: Ja! Vi har förgäves suttit och försökt spåna ihop del 2 på den här historien, men den är nog ganska avslutad så det gick inget bra. Det kanske blir någon annan grej istället, för vi fick mersmak på att skriva tillsammans. Med någon annan… nja, vet inte? Tyckte jag tänkte till så bra när jag kom på Lisa för det är ÄR ju tricky att jobba kreativt och tätt med andra personer. Man ska klaffa på så många områden – arbetsprocess, förhållande till sin text, att släppa ifrån sig text, att kompromissa, och så kvalitet och stil givetvis. Det är roligt, men det kräver att allt flyter för annars kan det nog bli en mardröm. Vi hade tur att det INTE blev så!

L: Och jag skulle gärna skriva bok ihop (med Johanna, helst då) igen! Vi har inget på gång just nu, men kommer Johanna och viftar med armarna en vacker dag och säger, ”du, nu har jag kommit på det, nu vet jag vad vår nästa bok ska handla om!” så kommer jag att vråla JA! och bänka mig vid datorn innan hon ens hunnit berätta vidare. Typ så.

16 SEPTEMBER kommer Vi måste sluta ses på det här sättet! Det är nästan (men bara nästan) som jag längtar förbi sommaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s