Sommarskräckis deluxe

Flickan på tavlanÄntligen har jag börjat min sommarledighet! För mig som har ett barn som kör järnet på dagarna blir lästiden ganska så minimal. Därför får jag passa på, som idag, när hon tog en skön efterlunchenvila med sin pappa. Och det är ju ännu skönare när boken är så bra och lagom lång att jag hinner läsa ut den i ett ryck. Jag tog tag i en bok jag tänkt läsa ett bra tag, Flickan på tavlan av Rebecka Åhlund. Innan jag började läsa tänkte jag ”ännu en i raden efter Angerbornskräckisarna”. Och visst påminner den. Men! Rebecka Åhlund har ett helt eget språk och uppfinner nya ord på ett enkelt och härligt sätt.

Boken handlar om Ella, som är tolv år och är sådär jobbigt mittemellan barn och tonåring. Hennes föräldrar letar desperat efter ett nytt boende och lever i jakten efter att hitta sitt drömrenoveringsobjekt. Som de till slut gör. I samma veva lär Ella känna Dylan, nyinflyttad kille som är några år äldre än henne själv. Han är en spinkig svartklädd skatare och lyckas göra Ella mycket intresserad. Mycket intresserad blir också Ella av sommarstugan som hennes föräldrar blivit förälskade i och köpt. Men hon ser saker som de inte ser. Hon hittar teckningar som de inte hittar. Hon ser saker i foton som ingen annan. Och så börjar mystiska saker hända. Inte bara i huset med den mystiska flickan på tavlan i Ellas rum, utan även med Dylan. Men Ella är inte rädd.

Det är härligt skönt att läsa en bok med en tjej som inte tar någon skit av någon och som dessutom inte är rädd för det overkliga som händer henne. Det här är en bok som jag kommer sätta i händerna på alla som läst Angerborn, Lundberg Hahn och alla andra skräckiga Hcg-böcker som kommit de senaste åren. En mycket härlig debut av någon som jag ser fram emot att läsa mer av!

2 comments

  1. Pingback: Emmas julklappstips 10-13 år | Bokfreak
  2. Pingback: Ringar på svart vatten | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s