Bokfreak frågar: Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauer_DSC8556En av mina favoritförfattare är Jessica Schiefauer, jag blev förtrollad av Pojkarna när den kom för två år sedan (så smart, tankeväckande och obehaglig). Efter det läste jag hennes debutroman Om du var jag, också jättebra (läs om du missat den!) och hennes novell i samlingen Het. Nu går jag och väntar på nästa roman och var tvungen att skicka iväg några frågor till henne kring skrivande och böcker.

Vad är ditt bästa tips till någon som drömmer om att bli författare?
Att fortsätta skriva oavsett hur jobbigt och tråkigt det kan kännas i perioder. Att hitta någon eller några som man har förtroende för och som kan ge bra och ärlig respons på det man skriver. Att acceptera att det sällan blir bra på första försöket. Skrivande är träning, på samma sätt som att träna muskler och kondition. Man måste inse att det man skrivit tidigare inte är det bästa man kan, först då kan man utvecklas och bli bättre.

Hur har du fått idéerna till dina romaner?
Jag gillar att tjuvlyssna på folk t.ex. på bussar och tåg. Jag gillar fundera på: om världen inte vore som den är idag, hur skulle den då kunna vara? Hur är det att vara andra människor, med andra bakgrunder och andra känslor? Och så går jag och tänker, och så börjar jag skriva. Ibland blir det en bok av det.

Har du någon ny bok på gång just nu?
Jag har alltid minst en bok på gång. Men när det blir en färdig bok, det återstår att se.

Vilken är din favoritbok i hela världen?
Omöjligt att svara på! När jag just läst något som jag tycker är riktigt bra, tänker jag ”detta är den bästa boken i världen”. Men sedan svalnar förälskelsen, och då blir det ”bara” en bra bok bland många andra, tills jag läser en till riktigt bra bok, osv. De senaste åren har jag läst och älskat bl.a. En dåre fri av Beate Grimsrud, Avig av Harald Rosenlöw Eeg och De utstängda av Elfriede Jelinek.

Vad läser du absolut inte?
Böcker med dåligt språk.

En kommentar

  1. Ping: Pojkarna på teater | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s