O o o Oates!

Två eller tre saker jag glömde berätta för digI veckan har det varit mycket Joyce Carol Oates för mig. Har läst Två eller tre saker jag glömde berätta för dig och i torsdags var jag bio och såg Foxfire. Och jag slås av Oates förmåga att ge en bild av unga tjejer/kvinnors utsatthet, styrka och känslighet. Allt på samma gång. I centrum av de båda berättelserna finns två oerhört starka (men på samma gång svaga) flickor. Det är nästan så att huvudpersonen blir som en ikon, en person utöver de vanliga, som de andra tjejerna både ser upp till och är rädda för (jmf Blonde, även den av Oates).

Jag läste Foxfire när jag själv knappt hade fattat att jag blivit vuxen och jag minns det som en stor läsupplevelse. Att så respektlös göra uppror. Forfire burns and burns! Revolution! Och Legs som blir den självklara ledaren, som både eldar på gänget men som också tvingas styra upp när det börjar gå käpprakt åt skogen. Vars ädla motiv kan ifrågasättas? I Två eller tre saker… är det snarare vardagsrevolutionen som står i centrum. Kan handlingen att skära sig själv vara en revolution? Kanske för tjejen som alltid stått i centum och varit perfekt på att vara just perfekt. Tink, tjejen som är Den stora ikonen för resten av tjejgänget har tagit livet av sig, och på något sjukt sätt blir det Den perfekta tjejens sätt att ta sig an världen när det inre rasar. Hon börjar skära sig (revolution!). Vi får följa fler tjejer i gänget som alla blivit berörda av Tink, både som levande (crazy och respektlös men med förmåga att få de andra att vilja vara med henne/som henne?) och död.

Kommer ni på fler exempel på böcker av Oates som har samma tema, eller kanske andra böcker som påminner om det här? Hursomhelst älskar jag det. Tyvärr lite för okritiskt just för att det är Oates som skriver. När favoriter skriver går mitt kritiska öga och lägger sig. Och skönt är ju det.

En kommentar

  1. Pingback: En pocketnyhet jag kom ihåg att berätta för dig | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s