Hemskt om hämnd

9186579754Hämnd är en grafisk roman skriven av Kalle Güettler med illustrationer av Viktor Engholm (kommer ut 15 maj). En grafisk roman är som ett mellanting av en tecknad serie och en lättläst roman. Hämnd berättar historien om artonåriga Elias, han bor i förorten till en större stad i Sverige och håller på med parkour. Ganska snart förstår vi att Elias kommer från en familj som bär på en stor sorg. Han har förlorat sin pappa i ett krig vilket hans mamma lyckats fly i från, gravid med Elias. Innan hans mamma tog sig till Sverige satt hon i ett fångläger och hon är nu psykiskt sjuk på grund av sina upplevelser. Händelser hon vägrar att berätta om. Men en natt råkar Elias av misstag höra sin mamma berätta om vad hon blivit utsatt för och när det sedan visar sig att en av hennes värsta plågoandar från denna tid har flyttat in i samma område som dom så börjar Elias väg till hämnd.

Jag kunde inte släppa boken när jag väl hade börjat läsa, den har inte en stund av lugn och får en att tänka på och känna för Elias. Hämnd får mig att dra paralleller till Janne Tellers bok Om det var krig i Norden, just för att de båda är romaner som skapar förståelse för hur det är att ha upplevt krig eller att ha personer i ens närhet som har det. Jag tänker att Hämnd är perfekt för ungdomar som känner motstånd för att läsa, detta är en bok som dom skulle kunna sluka. Men boken tar upp mycket riktigt hemska saker och ger inte läsaren någon som helst tröst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s