Bokfreak frågar: Malin Stehn

Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser nerIbland vill man inte gärna gå in fast regnet öser nerIbland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner
Jag är nyfiken på den här boken av Malin Stehn! Eftersom jag hade henne som författarbesök för våra treor i veckan passade jag på att ställa några frågor om hennes debut som ungdomsboksförfattare.

Det här är ju din första ungdomsbok. Hur fick du idén till boken?
Egentligen hade jag två idéer. Den ena handlade om ”utbrändhet”, att många vuxna blir utarbetade eftersom dagens samhälle är så stressigt. Man pratar mycket om hur man ska hjälpa de vuxna, men jag tänkte på alla ungdomar som lever med en utbränd förälder. Hur mår dom egentligen? Och så hittade jag på Lovisa som har en utbränd mamma.  Den andra idén handlade om idoldyrkan. Jag var själv kär i Gyllene Tider när jag var i yngre tonåren, de blev som mina kompisar fast att jag aldrig hade träffat dem. Och så smälte jag samman idéerna: När det blir för jobbigt hemma flyr Lovisa till musiken och sin idol Ricky.

Tycker du att det är lättare eller svårare att skriva för ungdomar? Varför?
Att skriva för ungdomar är enklare på ett sätt, för texten behöver inte vara extremt lätt. Man får lov att använda längre ord och längre meningar. Å andra sidan är ungdomar äldre och har högre krav på trovärdighet och hur karaktärerna beter sig. (Därmed inte sagt att yngre barn är kravlösa, absolut inte!)

Vem tror du kommer tycka om din bok?
Alla som är, har varit och är på väg mot fjorton 😉

Jag vet att du läser mycket barn- och ungdomsböcker. Vilken är din senaste favorit?
Förr eller senare exploderar jag av John Greene. En fantastiskt rolig bok om ett sorgligt ämne, underbara karaktärer. Man gråter och skrattar!

  1. Pingback: Bra bok med lååång titel « Bloggen - Barnens Bokklubb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s