Kärlek som känns ända ner i tårna

Eleanor & ParkJag är så himla kass på att läsa böcker på engelska. Men ibland dyker det upp böcker bland twitterprat och bloggerier som fångar mina ögon. Och så är de inte ens översatta till svenska. Då bara måste jag. Tvinga mig att läsa på engelska. Och är det riktigt bra. Ja, då är det riktigt bra.

De senaste veckorna har historien om Eleanor och Park hållit mig vaken om kvällarna. En kärlekshistoria mellan två minst sagt udda kids. Park, med en amerikansk pappa och en koreansk mamma. Udda i bemärkelsen att han håller sig för sig själv, läser serier och iakttar världen som förvandlas runt honom sen han blivit tonåring på riktigt.

En dag när han minst anar det rubbas vardagen på skolbussen. Yrvädret Eleanor kliver på bussen och ser inte de revir och gränser som inte får korsas på vägen till och från skolan. Park vill inte bry sig. Men han ser kidsen längst bak i bussen som kommer slakta Eleanor om han inte gör något.

På mindre än några sekunder bestämmer han sig. Han räddar rödyrvädret Eleanor från sämre makter och trycker ner henne på sätet bredvid sig. Och varje dag från och till skolan får de mer och mer kontakt. Men inte genom ord. Utan genom Parks serietidningar. För varje dag som går märker Park att Eleanor (vars baggy/grungiga/hippieklädstil varje dag får honom att undra över hennes märkliga garderob och sinne för uttryck) tjuvläser hans tidningar. Hon är som en levande konstinstallation. Det får bara alla andra att stirra ut henne ännu mer. Men Park gillar att hon gillar hans serier. Och en dag lämnar han kvar några tidningar på sätet för att se om hon tar med sig dem hem. Det gör hon. Och då börjar den växa. Kärleken mellan dem.

Helt okomplicerat är det inte. Sakta går det. Och ju mer Park lär känna Eleanor desto mer vill han känna mer av henne. Eleanor har det riktigt tufft hemma, med en styvfar som hon gör allt för att undvika, ett gäng syskon som ständigt passar på varandra och en mamma som inte bryr sig. Park räddar henne. Men hon räddar också Park.

Det här är en fantastisk kärlekshistoria (kan vara de bästa sen Förr eller senare exploderar jag). Jag bara älskar Rainbow Rowells formuleringar, Parks och Eleanors dialoger är helt fantastiska och jag skulle ge allt för att få uppleva den härliga första förälskelsen igen.

Och nej, jag har inte läst ut boken. Har väl tjugo sidor kvar. Vill inte att det ska ta slut. Attans rackarns banan. Nu måste jag ju hitta en minst lika bra bok till. Kanske blir det en på engelska till? Och låt ett förlag ge ut den på svenska. Snälla?

Här hittar du författarens spellistor till boken. För det är många låtar som följer historien.

  1. Ping: Bokfreak <3 | Bokfreak
  2. Ping: Böcker som stannar kvar | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s