Om En

jag_en-levithan_david-21198466-2922625320-frntl

Det är inte så enkelt att beskriva Jag, En av David Levithan kortfattat och lättförsåtligt, men detta beror inte på att den har komplicerat språk eller så, utan för att den berättar en mycket speciell historia.

Vi får följa En, som under hela sitt liv vaknat upp varje morgon i en ny människas kropp och liv, för att sedan varje natt slitas bort och vidare till nästa. Det är alltså levande människor (som du och jag) som just denna dag får ”besök” i sin kropp. En kan välja lite kring hur mycket hen ska ta del av personens känslor och minnen, och den personen En besöker märker inte att ”någon är där”.

Detta har pågått under hela Ens liv, och när vi får ta del av Ens historia är hen 16 år. I hela sitt liv har En aldrig kunnat skapa en relation till någon annan person, som varat längre än just en dag.  Men så en av dessa dagar så råkar En träffa Rhiannon, och blir jättekär. Allt En vill är att vara nära sin kärlek, men hur ska det kunna vara möjligt när hen vaknar upp i olika kroppar i olika delar av landet varje dag? Och hur ska En kunna förklara denna situation för Rhiannon?

David Levithan är fantastisk som vanligt och klarar av att skapa en berättelse som är hoppfull men samtidigt mycket sorglig. Nu längtar jag efter att, i mitt jobb som skolbibliotekarie, få använda boken som diskussionsunderlag kring identitet och genus. Läs!

  1. Pingback: Dag 24 – Sommarens sträckläsning | Bokfreak
  2. Pingback: Two Boys Kissing | Bokfreak
  3. Pingback: En riktig härlig typ av uppföljare | Bokfreak
  4. Pingback: En annan | Bokfreak
  5. Pingback: Pride <3 | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s