Älska Linnéa

Dagboksanteckningar från ett källarhålPå Alla hjärtans dag gick jag och Emma på teater. Vi spanade in David Wiberg och hans alter ego Linnéa 16 år.

Förvånade satt vi i foajén till teatern och spanade in publiken, majoriteten i vår egen ålder (dvs 30 plus) samt ett gäng äldre (i silvergrå hårprakt). Jag trodde väl ändå att några ungdomar skulle hitta hit, men icke.

Och det är så synd, för när jag går ut från föreställningen är det enda jag kan tänka att alla unga borde se och lyssna till Linnéa. Hon äntrar scenen i emokostym; svartvitrandiga nylonstrympor, svart trikåpennkjol, en randig tröja med svart munkjacka över och en traditionsenlig palestinasjal. Håret (peruken) är mörk, mellanlångt. Ögonen hårt svart sminkade, tjocka lager på lager med kajal. I näsan en ring.

Linnéa läser ur sin dagbok och stannar till då och då för att förklara, lyfta fram, göra berättelsen ännu mer personlig. Det är träffande, tonårsjobbigt och roligt. Allt på samma gång. Det kanske är därför som jag bara älskar Linnéa. Och jag känner också med henne så väldigt. Förmodligen är igenkänningen total. Tänker tillbaka på min egen tonår (helt oemoig), och de stora känslorna är där – och tankarna om vuxenheten många gånger som så dum i huvudet. Linnéa räknar ner till Peace and love, retar sig på släktingar som lägger sig i vad hon gör, blir osams med kompisarna, trånar efter A (Anthony Jonsson) i hemlighet och försöker leva mittemellan hopp och förtvivlan.

Och jag älskar det. Men visst blir det jobbigt som publik. Speciellt mot slutet när Linnéa förvandlas mitt framför ögonen på oss. Till skådespelaren David som står där och dödar Linnéa så sakteliga när hans egen personlighet tar över. Och jag tänker, att jag aldrig sett ett så kärleksfullt porträtt av en tjej gjord av en man någonsin. Det är så himla bra gjort!

Har ni möjlighet, gå och se. Det är inte en uppmaning, det är en order! Ni kommer inte ångra er. David avslutar med att spela i Uppsala 26 och 27 februari och Linköping 3 april.

En kommentar

  1. Ping: Emmas julklappstips 13-16 år | Bokfreak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s