Peter Barlach

Inte bara tennis av Peter Barlach är en bok jag fortfarande har med mig trots att jag läste den för flera år sedan. Det blev två böcker till om John, Dubbelfel och Fifteen love. Det är jag som är Caroline är Barlachs senaste bok som kom i slutet av sommaren – vad Emma tyckte om den kan du läsa här. Klart Peter är Månadens författare!

Beskriv dig själv med tre ord…
Generös. Slarvig. Rolig.

Vilken bokkaraktär känner du dig besläktad med?
På mer eller mindre långt håll är jag släkt med alla. Men närmast hjärtat ligger John. Eftersom han är 97 % jag. Han är huvudpersonen i Inte bara tennis, Dubbelfel och Fifteen Love. Jag förlorade min mamma i en bilolycka som knapp tolvåring och sen genomled jag ett helvetes tonårsliv. Precis som John. Alla mina viktiga karaktärer i mina böcker har upplevt någon typ av livskatastrof. Jag kommer nog aldrig att skriva om en huvudfigur som inte har djupa sår i själen.

Vad omger du dig med när du skriver?
Först omger jag mig med vad som helst när jag skriver för hand i ett kollegieblock. Det är ett brainstormarbete som kan ske var och när som helst. På tunnelbanan eller innan jag ska somna eller är bakis eller fikar. Jag låter bara pennan och fantasin flöda. Ju fler kollegieblock desto mer struktur blir det. (Obs. det måste vara 90-gramspapper. På 70-gramspapper skriver jag listor och gör brödjobb.) Till slut har jag synopsis på varje kapitel. För att det ska bli övergripbart tar jag en fjärdedel ungefär av boken i taget. När jag känner mig redo för att skriva på datorn åker jag till min pappas landställe i Sörmland där det är helt öde. Inga barn. Ingen fru. Inget hämta på dagis. Inget internet. Då skriver jag från 9 på morgonen till 9 på kvällen och eftersom jag har förberett mig så noga i kollegieblock, så får jag ganska mycket gjort. Sista fjärdedelen av Fifteen Love skrev jag på två dagar.

Har du någon ny bok på gång just nu?
Har precis släppt en bok som heter Det är jag som är Caroline. Den handlar om en sjuttonårig tjej som är släkt med mig såtillvida att hon drabbades av en stor sorg som barn, tvingades bli vuxen tidigt, går sin egen väg och självmedicinerar sig som tonåring på ett destruktivt sätt. I övrigt: när det gäller att förstå hur en sjuttonårig tjej tänker och känner har jag fått använda min empati och fantasi. Vissa älskar henne, andra hatar henne. Ganska väntat. Så blir det för människor som gör sin grej. Om jag har någon ny bok på gång? Intim fråga, men låt mig säga såhär: jag känner mig inte färdig med Caroline.

Vad läste du som ung?
Innan min mamma dog läste jag hur mycket som helst, och snabbt. Tre deckare, Dante och Tvärsan, Tvillingdeckarna, Tintin m.m. Jag plöjde ungdomsböcker. När mamma dog slutade jag helt att läsa. Jag slutade med all verksamhet som handlade om att vara ensam och tyst. För då kom alltid dom jobbiga tankarna. Jag såg till att sysselsätta mig och vara bland människor hela tiden. När jag inte kunde det tittade jag på teve. Vad som helst. Behöver jag säga att skolan gick åt helvete? Jag gör allt för att mina barn ska läsa mycket böcker och förstå allt man lär sig i skolan.

5 snabba:
Fantasy eller kärlek? Kärlek
Nobelpris eller Bokjurypris? Bokjurypris
Träna eller tv? Tv, tyvärr.
Hund eller katt? Hund
Pizza eller sushi? Om det är hemmagjord: pizza. Om det är från krogen: sushi.

  1. Janina Kastevik

    Jag läste faktiskt andra delen i serien om John alldeles häromdagen, precis innan den här intervjun publicerades. Lustigt! Jag gillade John och nu är jag sugen på att läsa de andra delarna också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s